Ga direct naar inhoud
Terug

Schaddenpad - rondje Korenburgerveen

Waar: Mentink

Korenburgerveen
4 uur 0
12 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Het hoogveencomplex van het Korenburgerveen is uniek voor Nederland; het komvormige veengebied bestaat niet alleen de hoogveen kern, maar ook uit een soortenrijke randzone, dat als een beschermende schil rondom het gebied ligt. Die combinatie maakt het Korenburgerveen een thuis voor vele diersoorten en plantensoorten. 

Tijdens deze groen gemarkeerde route van 12 km loop je rondom het veen en kun je genieten van vele vogels die zich ophouden in de natte randzone. Wellicht spot je zelfs een kraanvogel.

Je loopt langs akkers met akkerflora, poelen met veel leven in en op het water, drassige schraalgraslanden vol bloemen en insecten. Onderweg kom je meerdere uitkijkpunten tegen, waar je kunt genieten van het mooie uitzicht en waar je ook watervogels of -met wat geluk- reeën ziet.

 

Waar kun je starten

Mentink
Startpunt

Winterswijk, parkeerplaats Arrasveldweg

Wat kom je onderweg tegen?

ree

1. Start

Je staat hier aan het begin van de 12 km lange rondwandeling om het Korenburgerveen of beter gezegd om het Korenburger-, Vragender- en Meddose veen. Deze drie gebieden samen worden aangeduid als het Korenburgerveen. Een fijne wandeling gewenst!

ps: helaas kunnen we geen honden toestaan op de route i.v.m. de kwetsbaarheid van het gebied. 

viervleklibel

2. Poel vol leven

Op je wandeling kom je meerdere poelen tegen. Deze zitten vol leven; kikkers, salamanders, waterinsecten. In het voorjaar krioelt het van de kikkervisjes van de gewone pad en bruine kikker. Libellen scheren over het wateroppervlak op zoek naar voedsel. En libellen worden op hun beurt weer bejaagd door de boomvalk. 

geelgors

3. Cultuur/natuur

Je staat hier op de overgang van cultuurlandschap en de randzone van het hoogveengebied. Beiden landschappen herbergen andere diersoorten. De natte randzone trekt watervogels aan zoals meerkoet en dodaars. Het cultuurlandschap met struweel, houtwallen, akkers en stijlrandjes is het leefgebied voor geelgors, middelste bonte specht en roodborsttapuit.

U komt zo voorbij 'binnen en buitenterras Krosenbrink'. Zij zijn vanaf 1 mei open, onder voorbehoud van de Corona-maatregelen. Hier is ook de enige mogelijkheid op de route tot een sanitaire stop.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

  • Winterswijk, binnen- en buitenterras Krosenbrink

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda