Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bouwdoeken rondom het jachtslot

16 maart 2020 | Ellen Luijks

In december zijn er rondom het jachtslot bouwhekken geplaatst. Op de meeste van deze bouwhekken zijn doeken geplaats met daarop afbeeldingen van het landgoed, maar ook oude foto's en tekeningen van de restauratie. Wat staat er nu eigenlijk op een aantal van deze doeken?

oude foto achterkant jachtslot omstreeks 1905

Het jachtslot is gebouwd tussen 1902 en 1905. Er zijn van die tijd veel foto's bewaard gebleven. Op de foto's is goed te zien dat de aanbouw van het kasteel een hoeve-achtige uitstraling had. Hierin zat de machinerie om er voor te zorgen dat er water en stroom in het kasteel aanwezig was. Wat verder opvalt is de decoratie aan de buitenkant van het jachtslot. Aan de achterkant zien we een stoffen overkapping, die opengeklapt kon worden. Het jachtslot was al vanaf verre zichtbaar, want het huidige bos was nog in aanplant. Jan J. Luden had het kasteel bovenop de berg gebouwd, te midden van de heide. Inmiddels zijn de boompjes groot en ligt het jachtslot in het bos.

bouw van het jachtslot

Na de Tweede wereldoorlog kochten de Zusters van Betanië het landgoed. Zij stichtten er een kindertehuis. Ze waren zelfvoorzienend, zo teelden ze volop groente en fruit en hielden ze koeien, varkens en kippen. Op de luchtfoto's zien we dan ook de akkercomplexen in gebruik. Op het landgoed zelf werden ook diverse gebouwen neergezet, waaronder huizen voor de kinderen, maar ook stallen voor de dieren. Zelf woonden ze in het jachtslot, dat ook flink onder handen werd genomen. Zo zien we dat de stoffen overkapping plaats heeft gemaakt voor een betonnen doos. De aanbouw is opgehoogd en er is vanaf de duiventoren een vleugel aangezet. Onderin deze L-vormige ruimte die zo ontstond was de kapel gevestigd. Erg leuk is een kleurenfoto van het jachtslot uit 1970. Daarop zien we hoe de decoratie op het jugendstil-jachtslot er uit heeft gezien. 

landgoed ten tijden van de zusters
jachtslot in kleur

Voor dat Natuurmonumenten met de restauratie kan beginnen zijn er tekeningen gemaakt van de huidige situatie en wat er aangepast moet worden om het kasteel weer in de oorspronkelijke staat terug te krijgen. Zo is de toestand van de kozijnen en ramen in kaart gebracht. Het verloop van hoe men om is gegaan met de daken en welke dakbekleding er is gebruikt. We willen zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke bekleding van de bouw. Ook binnen is er gekeken wat er nog orgineel is en hoe dit behouden kan blijven. Daarvoor is een doorsnede gemaakt van de hal. Natuurmonumenten streeft er naar om het kasteel ook de buitenkant weer de oorspronkelijke kleuren te geven. Zoals je al eerder in een vlog hebt kunnen zien, was het kasteel vroeger niet wit, maar off-white met mozaiek-decoratie. Aan alle kanten is het jachtslot in kaart gebracht. In eerdere vlogs hebben we de uitkomsten van een aantal onderzoeken behandeld en dit is nu vertaald naar een restauratieplan. 

Visie op het gebouw
Omgang met de daken in de loop van de tijd

De afgelopen maanden heeft Natuurmonumenten het asbest verwijderd, ook de hotelkamers en badkamers die na 1985 zijn aangebracht zijn eruit gehaald. We konden zo het gebouw bouwkundig goed bekijken. Op dit moment is de subsidie-aanvraag ingediend en wachten wij op een antwoord vanuit het ministerie. Daarna zal er een aanbesteding plaatsvinden en hopen wij in de tweede helft van 2020 te kunnen beginnen met de restauratie. 

Bekijk via de pdf alle tekeningen en oude foto's die op de bouwdoeken staan

kleurstelling restauratietekening
Noordgevel tekening
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter