Op kraamvisite bij de aalscholvers van het Naardermeer
In het oudste beschermde natuurgebied van Nederland zijn de eerste jonge aalscholvers weer uit het ei gekropen. En vanaf aankomend weekend, 13 april, kan je ze zelf weer dagelijks bezoeken want dan neemt de boswachter je tijdens de 2,5 uur durende boottocht graag mee naar de aalscholvers.
Vreemde vogels
Nergens kun je zo dichtbij een aalscholverkolonie komen als in het Naardermeer, waar je de vogels vanuit een observatiehut ongestoord kunt bespieden. Het is een van de oudste kolonies van Nederland. Vanaf een afstandje lijken de aalscholvers zwart, maar als je de prehistorische ogende vogel van dichtbij bekijkt zie je dat ze prachtige kleuren hebben. Boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten vertelt: ‘Zeker als de zon op het verenkleed valt zie je dat ze glanzend bruin, zwart en groen gekleurd zijn. Doordat dat veren een zwart randje hebben lijkt het bijna of de aalscholvers geschubd zijn. En let eens op de groene ogen en gele keelzak. Het zijn best vreemde vogels: Het zijn goede duikers en dat is te zien aan de zwemvliezen tussen de tenen, maar daarmee zitten ze maar wat wankel op de smalle takken rondom het nest. Stiekem best een komisch gezicht. Ze zijn echt anders dan andere vogels, al is het maar door hun forse bouw en die vervaarlijk gehaakte snavel.’ Hanne: ‘Ik vind dat ze zelfs iets reptielachtigs hebben. Zeker de jonge dieren die op dit moment uit de eieren kruipen.”
Beleef het zelf
Vanuit de observatiehut kun je van dichtbij zien hoe de ouders de nesten bouwen en hun jongen opvoeden. Een prachtig jaarlijks terugkerend schouwspel! Vanaf aankomend weekend vaar je met de boswachter in een fluisterboot mee naar de naar de aalscholverkolonie. Hier kun de ouders met de jongen op hun nesten goed observeren. De tochten vinden plaats in april, mei, juni en juli. De eerste tocht is op zaterdag 13 april. Meerdere keren per dag wordt gevaren en per tocht kunnen maximaal 30 personen mee. Het vertrekpunt is Gasterij Stadzigt. Je plaats op de boot reserveer je hier.