Ga direct naar inhoud
Nieuws

Douglas en Lariks maken plaats voor inheemse bomen Berkenheuvel

15 februari 2023 | Sanne van Gemerden

In Berkenheuvel zien wandelaars steeds meer Douglas sparren liggen. Natuurmonumenten geeft hiermee de inheemse boomsoorten meer ruimte in het toekomstige bos.

Drents-Friese Wold Berkenheuvel

Dood hout

Het hout blijft in het bos liggen. Dat ziet er soms wat rommelig en onoverzichtelijk uit. Zeker nu, wanneer de bomen kaal zijn. Maar voor een goed ecosysteem is dood hout juist zeer waardevol. Het biedt schimmels, bacteriën en ongewervelde dieren ruimte om te leven. Dit vergroot de biodiversiteit op korte en lange termijn. Dat maakt het bos waardevoller en veel interessanter. 

Douglas Drents Friese Wold Berkenheuvel

Douglas en Lariks

Berkenheuvel is een voormalig landgoed dat nu onderdeel is van het Drents-Friese Wold. Na de Veluwe is dit het grootste woud van Nederland. Op het landgoed plantte men ooit exoten, bomen uit andere werelddelen zoals de Amerikaanse Douglas en de Japanse lariks. Deze bomen worden al enige jaren uit het bos verwijderd omdat ze op de lange duur minder bijdragen aan de natuurkwaliteit dan inheemse bomen. De wintergroene Douglas spar, bijvoorbeeld, geeft veel schaduw en verdampt het hele jaar vocht. Dit is nadelig voor de ontwikkeling en gezondheid van naburige boomsoorten.

zaailingen Drents Friese Wold Berkenheuvel

Zaailingen in Berkenheuvel

Zaailingen

De meeste bomen die nu ‘om’ gaan zijn zaailingen van de eerder verwijderde bomen. De zaden verspreiden zich door het bos en algauw staat er weer een boompje. Ook worden grote bomen omgehaald, omdat ze fungeren als ‘zaadboom’. Zaailingen van inheemse bomen blijven staan. Zo groeit het bos vanzelf steeds voller met bomen zoals lijsterbes, vuilboom, eik, hulst en berk.

Paddenstoel dood hout

Broedseizoen

De werkzaamheden vinden plaats tot het broedseizoen begint in maart. Daarna hervat het werk weer na de zomer.

Instandhouding

Deze werkzaamheden komen voort uit het beheerplan Natura 2000 en dienen de instandhoudingsdoelen voor aangewezen habitattypen en soorten. Omdat ze voortvloeien uit het beheerplan zijn ze daarmee vrijgesteld van ontheffingen. Het doel van de werkzaamheden is om de via Natura 2000 beschermde natuur te versterken zoals in het gezamenlijk vastgestelde beheerplan is vastgelegd.

Eekhoorn in holle boom

Eekhoorn in holle boom

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)