Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Kloosterveld

Deze struinroute door het Kloosterveld is een bijzondere route. Een korte wandelroute zonder paden. Ontdek het gebied kris kras. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. Ieder jaargetijde een mooi gebied om eens door te wandelen. Het zal je verrassen.

Steenmannetjes

Zowel bij bezoekerscentrum Dwingelderveld als bij de Ruiner schaapskooi liggen steenmannetjes je op te wachten. Deze op elkaar gestapelde stenen leiden je door het Kloosterveld.

Foto: Axel Wiewel

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Nationaal Park Dwingelderveld
  • Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR)
  • 0522 47 29 51
  • Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

De route

 Startpunt

1Kruidenakker

Jaarlijks wordt deze akker ingezaaid met graan, boekweit of een ander gewas. Ook allerlei akkerkruiden zaaien zich hier uit. Bijen en vlinders komen hier op af om nectar te drinken. In de winter zoeken vogels als vinken en gorzen er eetbare zaden. Ook muizen, maar die zijn hun leven niet zeker. De kerkuil die bij de buren broedt, komt ze ’s avonds ophalen.

Kruidenakker
Kruidenakker

2Bloemrijk grasland

In dit ouderwetse grasland groeien veel bloeiende planten, zoals het geel bloeiende biggenkruid. Het wordt niet bemest en er komt hier geen gif. Ideaal voor vlinders en bijen dus. Het gemaaide gras is voer voor de schaapskuddes van het Dwingelderveld.

Bloemrijk grasland
Bloemrijk grasland

3Dassen houden van fruit

In de omgeving van het Kloosterveld wonen meerdere dassen in hun burchten. Dit grootste Nederlandse landroofdier is een alleseter. Muizen, mestkevers, een kadaver van een konijn, mais, maar ook fruit staan op z’n menu. Daarom heeft Natuurmonumenten hier fruit aangeplant. Ook vlinders zijn gek op rottend valfruit.

Dassen houden van fruit
Dassen houden van fruit

4Dierensporen in het zand

Sporen verraden aanwezigheid van dieren. In het kale zand van het Kloosterveld kan je goed zien welke dieren er gelopen hebben. Pootafdrukken van heideschapen, reeën en dassen, maar ook bij het water van reigers en ganzen. Ook liggen daar ‘peukjes’, poep van ganzen die hier slapen.

Dierensporen in het zand
Dierensporen in het zand

5Sporen uit de ijstijd

Lang geleden lag er een dikke laag ijs over Noord Nederland. Een gletsjer die in Scandinavië begon en doorliep tot aan de Betuwe. Deze ijsmassa nam veel stenen mee uit het noorden. Hier liggen nog de resten ervan, veldkeien en vuursteen. De laatste is mooi glad en heeft scherpe randen. Vroeger werden ze bewerkt om pijlpunten en messen van te maken.

Sporen uit de ijstijd
Sporen uit de ijstijd

6Vogelmotel

Het Kloosterveld is een wateropvanggebied. Door hier regenwater vast te houden worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is het een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. Ze zoeken er voedsel of slapen er veilig in het ondiepe water of op een eilandje. Als ze er zijn, houd dan afstand, want elke vleugelslag kost energie!

Vogelmotel
Vogelmotel

7Weekendweide

Twee schaapskuddes zorgen voor het onderhoud van de hei. De 300 schapen van de Ruiner kudde overnachten in de kooi aan de rand van de heide. Als de herder vrij heeft, of als er weinig voedsel op de heide te vinden is, lopen ze in de ‘weekendweide’ of in het Kloosterveld. Zo houden ze de boompjes en het gras in het Kloosterveld kort.Meer routes?Voor meer routes, kijk verder op deze site of download gratis de routeapp voor je smartphone.

Weekendweide
Weekendweide
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.