Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hitterecord in Brabantse Sahara

25 juli 2019 | Annerieke Velvis

Boswachter Lex Querelle weet het zeker; het warmste plekje van Nederland is vandaag te vinden in de Loonse en Drunense Duinen. In deze Brabantse Sahara werd het maar liefst 44 graden en op het zand zelfs 58 graden.

De Loonse en Drunense Duinen

Met 2 miljoen bezoekers per jaar is de Loonse en Drunense Duinen een druk bezocht natuurgebied, maar vandaag was het uitgestorven. Sommige soorten weten zich makkelijk aan te passen door in rusttoestand te gaan, maar voor een aantal dieren en plantensoorten is de hitte echt een probleem.

De natuur heeft het zwaar

Lex: “Korstmossen kraken onder je schoenen als je nu door de duinen loopt. Niet verwonderlijk dat er een soort is die zelfs kraakloof heet. Maar op dit moment kraken ze allemaal. Voor de korstmossen en de gewone mossen is het nu ‘wintertijd’ gedurende de zomer zijn ze in een rusttoestand vanwege de extreme temperatuur verschillen die op kunnen treden in de zomer. Juist nu is dat een goede overlevingsstrategie. Maar niet alle soorten van het stuifzand kunnen zich hiertegen wapenen. De heide die jarenlang te lijden heeft door het teveel aan stikstof is gevoeliger voor extreme droogte legt nu op veel plekken het loodje. In zijn kielzog gaat het dan ook slecht met de soorten die van de hei afhankelijk zijn. De heivlinder is nagenoeg niet gezien dit jaar. Dit geld overigens ook voor andere vlindersoorten. Voor het stuifzand in het gebied is het positief dat buntgrassen afsterven en het zand daardoor ruimte krijgt om te stuiven”

Brabants Dagblad ging met Lex op pad, bekijk het item hier

Boswachter Lex Querelle

Boswachter Lex Querelle

Annerieke Velvis