Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge raven uitgevlogen in de Loonse en Drunense Duinen

10 mei 2021 | Irma de Potter

Sinds 2017 broeden er met succes raven in de Loonse en Drunense Duinen. Ook dit jaar is er weer een nest met drie jongen uitgevlogen. Hun voorgangers hebben het daarbij soms ver geschopt. Deze winter werd een geringde raaf uit de duinen in Drenthe aangetroffen. Dit mannetje is als jong op 28 april 2018 geringd en F19 gedoopt. Door die ring kon hij dus 160 kilometer verderop weer worden herkend. Natuurmonumenten en de Ravenwerkgroep Nederland werken samen om raven te ringen en zo meer over de leefwijze van deze bijzonder intelligente vogel te leren.

jonge raven

Match in Drenthe

Hoog in de lucht en met de wind in de rug is de weg naar Drenthe voor een zwervende raaf een makkie.  En als hij dan van bovenaf op de ‘oerprovincie’ neerkijkt,  dan voldoet dat helemaal aan zijn wensenlijstje: robuuste natuur volop afwisseling van bossen met open heidevelden en akkers. Maar er is meer dat F19 aan Drenthe bindt, hij vond er een vrouwtje en zo monogaam als raven zijn, betekent dat dus letterlijk ‘tot de dood hen scheidt’.  “Het vrouwtje heeft al eerder nesten uitgebroed en vermoedelijk is haar vorige partner overleden”, vertelt Hans de Vos Burchart, één van de medeoprichters van de Ravenwerkgroep, die inmiddels met 120 vrijwilligers het wel en wee van raven in Nederland volgt.  “Dat zij nu voor de jonge en onervaren F19 valt en meteen tot broeden zijn overgegaan, is bijzonder. Gemiddeld zijn raven rond hun vijfde levensjaar als ze gaan broeden. Waarschijnlijk heeft de ervaring van het vrouwtje hier de doorslag gegeven”. De broedpoging blijkt niet echt succesvol, want op 15 april werd er met een stokcamera in het nest gekeken en bleek  één van de twee jongen overleden. “Mogelijk heeft de onervarenheid van F19 hierbij een rol gespeeld”, zegt de Vos Burchart, “maar ook bij raven geldt ‘al doende leert men’ en we kijken dan ook hoopvol uit naar het volgende broedseizoen”.

Oranje boven

De drie uitgevlogen raven in de Loonse en Drunense zijn met 37 dagen door de Vos Burchart voorzichtig voorzien van een oranje ring met een uniek zwart nummer. Met een verrekijker is het nummer zo goed af te lezen en de kleur zegt iets over het land van herkomst. Zo is altijd te achterhalen waar een raaf vandaan komt. “Het ringen biedt ons heel veel informatie over het leven en de verspreiding van de raaf”, zeg de Vos Burchart. “Hier in Nederland zijn wij in 2008 begonnen met ringen van metaal en vanaf 2013 werden dat de oranje kunststof ringen”.  

raaf

Let op wigvormige staart tijdens de vlucht

Belangrijk in de voedselketen

De drie jongen raven in de Loonse en Drunense  zijn inmiddels rond de 50 dagen oud en net uitgevlogen. “Ze blijven nog ongeveer vijf maanden als familiegroep samen”, vertelt Cecile Gullikers, faunabeheerder bij Natuurmonumenten. “Dus als je deze zomer omhoog kijkt en vijf grote zwarte vogels ziet vliegen, dan is de kans groot dat het de raven zijn. Ze zijn wel zo groot als een buizerd en zweven net als deze roofvogel ook graag op de thermiek naar grote hoogte. Dat zie je kraaien niet doen”. Verder kenmerkt de raaf zich door zijn grote stevige zwarte snavel en de wigvormige staart tijdens zijn vlucht. “Natuurmonumenten is blij dat de raaf zijn weg naar de Loonse en Drunense Duinen heeft gevonden” vervolgt Gullikers haar verhaal, “ hij is een echte alleseter, die vruchten, zaden, insecten, jonge vogels en andere kleine dieren eet, maar bovenal is het een aaseter. Ze ruimen dode reeën en andere dode dieren op en vervullen dus een hele belangrijke functie in de voedselketen”. “Dat de raven de drukke Loonse en Drunense Duinen hebben uitgekozen heeft zeker met het voedselaanbod in en buiten het natuurgebied te maken”, licht de Vos Burchart nog toe. “En dan heb ik het niet alleen over het natuurlijke voedsel. De grote afvalstort de Spinder en alle etensresten van picknickende bezoekers, maakt het voor de raaf tot een voedselparadijs!”

Intelligente zangvogel

De raaf is de grootste en slimste zangvogel van ons land. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat hij het intelligentieniveau van een 4-jarige heeft. Hoewel je vaak alleen het diepkeelse en krakende krokk, krokk, krokk hoort, maken raven heel veel verschillende melodieuze geluiden, waarmee ze onderling communiceren. Een veldonderzoek toonde aan dat een raaf zo zijn soortgenoten de locatie van een voedselbron kon doorgeven.

Irma de Potter
Irma de Potter