Ga direct naar inhoud
Nieuws

Koninginnenpage in de Loonse en Drunense Duinen

08 augustus 2019 | Irma de Potter

Deze week is de koninginnenpage gezien in de Loonse en Drunense Duinen. De vlinder fladderde boven de heide ten zuidwesten van de Roestelberg. Hoewel het niet de eerste keer is dat deze soort in de duinen is waargenomen blijft het toch bijzonder.

Koninginnenpage

Ferrari onder de vlinders

Met zijn grote spanwijdte en felle kleuren is het een beetje de Ferrari onder de vlinders.  “Als die voorbij komt, blijf je toch even staan om hem te volgen en ervan te genieten”, zegt boswachter Lex Querelle.

Opmars door warme zomers

Twintig jaar geleden werd hij alleen nog in Zuid-Limburg gezien, maar tegenwoordig kom je hem ook in de rest van Limburg en Brabant tegen. Onder invloed van de warme zomers zwerft hij verder noordwaarts en komen er waarneming tot uit het hoge noorden van het land.

Koninginnenpage op distel

Verleiding op een duintop

De mannetjes van de koninginnenpage zoeken heuveltoppen op om daar de vrouwtjes te verleiden. Dat wordt ook wel hill-topping genoemd. “Duintoppen zijn er  genoeg in dit gebied, dus het is hier één groot datingwalhalla", lacht boswachter Querelle. Rond de duinen groeien ook schermbloemigen, zoals de wilde peen. Hierop zetten de vrouwtjes hun eitjes af. Niets staat hun voortplanting dus in de weg.  Als de zomer nog even aanhoudt, verschijnt er met beetje geluk nog een derde generatie koninginnenpage.

 

Irma de Potter
Irma de Potter