Ga direct naar inhoud
Nieuws

Velduilen gespot

07 februari 2019 | Irma de Potter

In de winter zijn veel vogels van de Loonse en Drunense Duinen naar warmere oorden vertrokken. Maar het is ook de periode dat je bijzondere wintergasten kunt tegenkomen. Een bezoeker had vorige week het geluk om vijf velduilen te spotten.

velduil

Overdag actief

Hij wandelde midden op de dag door het stuifzandgebied toen hij een velduil laag over de heide zag vliegen. Al snel bleek het om een groepje van vijf velduilen te gaan. Het is een uilensoort die ook overdag actief is en niet zoals de meeste uilen alleen in de schemering en ’s nachts jaagt. Dat ze juist in deze periode dit gebied bezoeken, komt omdat ze de kou in het noordoosten van Europa ontvluchten. Ze trekken in groepjes rond op zoek naar voedsel. Of ze er op dit moment nog in de Loonse en Drunense Duinen zitten is niet bekend.  

Zoek het verschil

De velduil lijkt nog het meest op de ransuil. De oorpluimen van de velduil zijn kleiner en hij heeft felgele ogen. In zijn schommelende vlucht is de lichte onderzijde van zijn vleugels met zwarte vleugeltip goed te herkennen.

Velduil_1.jpg

velduil

Muizenvangers

Muizen zijn het hoofdvoedsel van de velduil. Toen er in 2014 een muizenpiek was broedden er onverwacht heel veel velduilen in open heidevelden. Over het algemeen broeden ze vooral op de Waddeneilanden. Bij een gebrek aan muizen schakelt de velduil over op andere kleine zoogdieren en vogels.  

 

Irma de Potter
Irma de Potter