Wandelen

Wandelroute Bosch en Duin, vlak bij Udenhout

Wandelen

Wandelroute Bosch en Duin, vlak bij Udenhout

Geniet van de variatie in de Loonse en Drunense Duinen: je komt door bos en langs heide. Door het stuifzand moet je flink stevig doorstappen, dus voor wandelwagens is deze route niet geschikt.

Je kunt de route lopen aan de hand van de groene pijltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Zeeden

Je staat nu in een bos met vooral naaldbomen, zoals de zeeden. Deze boom, die goed afwaterende grond nodig heeft, voelt zich hier thuis.

Lange naalden

Met zijn wortels houdt hij goed het zand van de duinen vast en hij kan wel 30 meter hoog worden! Je herkent de zeeden aan zijn piramidevormige kroon en de stevige, leerachtige naalden met een scherpe punt. De naalden worden 15 tot 25 cm. lang.

Grote dennenkegels

De kegels zijn helder glanzend bruin en puntig. Deze kunnen meer dan 20 cm. lang en blijven meerdere jaren aan de boom hangen.

Zeeden
Zeeden

2Randwallen

Aan de linkerkant van het pad zie je een begroeide heuvelrij, zogeheten randwallen. Deze wallen zijn al in de middeleeuwen door de bewoners aangelegd. Zo beschermden zij hun akkers en weilanden tegen het stuifzand. Daar waar het pad hoogteverschillen heeft, loop je over zogenaamde stuifkoppen. Deze zijn al in de ijstijd ontstaan!

Randwallen
Randwallen

3Douglasspar

Een andere boom die je veelvuldig ziet is de douglasspar. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, behoort deze ook tot de dennensoorten! Het is een snelle groeier, die vooral is aangeplant voor zijn hout en de verwerking daarvan in de meubelindustrie. De naalden ruiken heel fris. Wrijf maar eens ’n aantal naalden tussen je handen! De douglasspar heeft karakteristieke dofbruine en rolronde kegels die 5-8 cm lang en circa 2,5 cm breed zijn.

Douglasspar
Douglasspar
Douglasspar
Douglasspar

4Heide en uitzicht

Voorbij wandelknooppunt 26 wordt het lichter en verlaat je voor even het bos. Aan de rechterkant zie je een prachtig heideveld. Geniet vanaf bankje van het mooie uitzicht: heide, ’n paar solitaire eiken en wat grove dennen. Een moment van stil genieten, voor je het stuifzand in wandelt.

Heide en uitzicht
Heide en uitzicht

5In het stuifzand

Kijk om je heen door een compleet ander landschap, dan het bos waar je net nog doorheen liep. Hier kun je heerlijk struinen door het stuifzand.

Sterke wind

Aan de rechterkant worden de duinen en de bossen gescheiden door heidevelden. Deze liggen daar niet voor niets. De wind die in ons land voornamelijk uit het zuidwesten komt, wordt afgezwakt door de bomen. Om het zand goed te kunnen verstuiven, is echter een pittige wind nodig. Over het lage heideveld kan de wind weer in kracht toenemen, het zand oppakken en ergens anders weer neerleggen.

Natuurbeheer

Om te voorkomen dat het heidegebied wordt overgenomen door andere planten en struiken, laat Natuurmonumenten een herder zijn schapen op de heide grazen. Zo dragen ook deze schapen hun aandeel bij om dit bijzondere gebied intact te houden.

In het stuifzand
In het stuifzand
Loonse Drunense Duinen
In het stuifzand

6Ondergestoven bomen

Op een van de duinen kun je eikentakken uit het zand zien steken. Dit is geen jonge boom, maar de kruin van een oude eikenboom die helemaal is bestoven door zand en daardoor bijna onzichtbaar is!

Brabantse Sahara

Je mag in de duinen gewoon door het zand banjeren. Dus als je zin hebt, wijk eens af van de route en loop door de Brabantse Sahara. Ook hier zie je grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur, soms tot wel 50 graden verschil!

Ondergestoven bomen
Ondergestoven bomen

7Hondenlosloopgebied

Bijna aan het einde van de wandelroute staan borden die een hondenlosloopgebied aangeven. Je kunt hier dus enthousiaste dieren tegenkomen.

Geitenmelker

In de Duinen komt tegenwoordig de nachtzwaluw weer voor. Een bijzondere vogel met een geweldige schutkleur. Vroeger werd de nachtzwaluw ook wel geitenmelker genoemd, omdat men dacht dat de vogel 's nachts bij schapen en geiten melk dronk!

De nachtzwaluw dankt deze vreemde reputatie aan zijn snavel die hij wijd open kan doen. Bovendien zie je de vogel heel weinig, omdat hij 's avonds op insecten jaagt. En hij maakt een heel bijzonder geluid! Zoek het maar eens op. 

Einde wandelroute

De wandeling eindigt hier. Hopelijk heb je genoten van het bijzondere stuifzandlandschap.

Help ons ook mee deze prachtige natuur te beschermen. Steun Natuurmonumenten en kies het lidmaatschap dat bij jou past. Kijk hiervoor op: nm.nl/leden/mb

 

Nachtzwaluwexcursie in Loonse en Drunense Duinen
Hondenlosloopgebied
Hondenlosloopgebied
Hondenlosloopgebied
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.