Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Bosch en Duin, vlak bij Udenhout

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Wandelroute Bosch en Duin, vlak bij Udenhout
1 uur 27
4,4 km

Over de route

Geniet van de variatie in de Loonse en Drunense Duinen: je komt door bos en langs heide. Door het stuifzand moet je flink stevig doorstappen, dus voor wandelwagens is deze route niet geschikt.

Je kunt de route lopen aan de hand van de groene pijltjes.

LET OP

Op deze route ligt op dit moment veel water. Voor jouw droge voeten én om de broedvogels in het kwetsbare heidegebied niet te verstoren, is er een omleiding. Volg de rode pijltjes om de route verderop weer op te pakken in de originele (groene) kleur.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen
Startpunt

Café-restaurant Bosch en Duin

Wat kom je onderweg tegen?

Zeeden

1. Zeeden

Je staat nu in een bos met vooral naaldbomen, zoals de zeeden. Deze boom, die goed afwaterende grond nodig heeft, voelt zich hier thuis.

Lange naalden

Met zijn wortels houdt hij goed het zand van de duinen vast en hij kan wel 30 meter hoog worden! Je herkent de zeeden aan zijn piramidevormige kroon en de stevige, leerachtige naalden met een scherpe punt. De naalden worden 15 tot 25 cm. lang.

Grote dennenkegels

De kegels zijn helder glanzend bruin en puntig. Deze kunnen meer dan 20 cm. lang en blijven meerdere jaren aan de boom hangen.

Randwallen

2. Randwallen

Aan de linkerkant van het pad zie je een begroeide heuvelrij, zogeheten randwallen. Deze wallen zijn al in de middeleeuwen door de bewoners aangelegd. Zo beschermden zij hun akkers en weilanden tegen het stuifzand. Daar waar het pad hoogteverschillen heeft, loop je over zogenaamde stuifkoppen. Deze zijn al in de ijstijd ontstaan!

Douglasspar
Douglasspar

3. Douglasspar

Een andere boom die je veelvuldig ziet is de douglasspar. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, behoort deze ook tot de dennensoorten! Het is een snelle groeier, die vooral is aangeplant voor zijn hout en de verwerking daarvan in de meubelindustrie. De naalden ruiken heel fris. Wrijf maar eens ’n aantal naalden tussen je handen! De douglasspar heeft karakteristieke dofbruine en rolronde kegels die 5-8 cm lang en circa 2,5 cm breed zijn.

Geluiden in het bos

Blijf ook eens staan en wees dan een paar minuten stil. Welke geluiden hoor je allemaal? Zingende vogels, krakende bomen in de wind, geritsel tussen de blaadjes?

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda