Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Fellenoord

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Fellenoord doorkijkje
1 uur 53
5,7 km

Over de route

Sla de drukte van het stuifzand eens over en geniet van een wandeling aan de rustigere noordkant van de Loonse en Drunense Duinen. Wandel langs het buurtschap Fellenoord en laat je verrassen door leuke doorkijkjes. Ontdek zo een andere kant van het natuurgebied dat vooral bekend is van de zandverstuivingen.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen
Startpunt

Loonse en Drunense Duinen, parkeerplaats De Klinkert

Wat kom je onderweg tegen?

1. De Klinkert

Start je wandeling bij de horeca 'De Klinkert', waar de naam nog herinnert aan een het vroegere hoevelandschap, waar buurtschappen lagen als Fellenoord, de Pestert en De Klinkaert. 

Grasklokjes Campanula rotundifolia. Zo teer.

2. Van camping naar natuur

Nu zie je er niets meer van en je tent opzetten mag hier ook niet meer, maar de route loopt hier over een oude camping. Deze werd ooit in de jaren dertig opgericht, waarna de camping tientallen jaren floreerde. Er werden zelfs bungalows enkele gebouwd. Maar veranderende wensen van bezoekers en de opkomst van andere vakantieparken zorgden ervoor dat de camping door de tijd werd ingehaald. Toen Natuurmonumenten in bezit kwam van de grond is alles gesaneerd. Maar de open plekken herinneren nog aan de camping van weleer.

Wij houden het hier bewust open met extensieve begrazing van een klein aantal koeien. Zomers kun je daardoor in het grasland onder andere het mooie, paarse grasklokje zien. Die zien we nergens anders in de Loonse en Drunense Duinen. Onze boswachters willen graag dat iedereen kan genieten van de bloemenrijkdom, daarom willen we niet dat bloemen geplukt worden. Bij het grasklokje is dat al helemaal niet verstandig! Volgens oud volksgeloof trekt het plukken van deze bloem namelijk onweer aan. En je bent pas net begonnen aan je wandeling...

3. Doorkijkjes in het landschap

Let tijdens je wandeling goed op de vele doorkijkjes die je tegenkomt, met uitzicht over lange, smalle stroken. De oorsprong hiervan gaat terug naar de 14e eeuw! 

Toen bestond het Drongelens Kanaal, waar je zo langsloopt, nog niet. Ten noorden daarvan werd het veengebied ontgonnen. De in noord-zuid richting gelegen percelen bestonden uit smalle stroken van soms wel kilometers lang, van Vlijmen tot aan het stuifzand. Dit patroon is kenmerkend voor Nederland en zogezegd Hollandveen en eigenlijk niet voor de hoge zandgronden waar je nu staat. Maar die percelen werden toen logischerwijs doorgetrokken. Men werkte van voor naar achter op het land, waardoor die lange stroken ontstonden.

Door al die verschillende eigenaren zijn er in de loop der eeuwen ook grote verschillen ontstaan, waardoor je nu op sommige plekken bos ziet en dan weer graslanden of vergraste stukken heide.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda