Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen
1 uur 26
4,28 km

Over de route

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook veel bos. Wandel over paden die aan weerskanten omsloten worden door hoge begroeide stuifkoppen. Klim eens omhoog, want van bovenaf heb je vaak een verrassende uitzicht! Volg de witte pijlen op deze uitdagende route.

Op sommige stukken op de route zie je zwart zand aan de oppervlakte, vandaar de naam ‘Zwarte Berg’. De route gaat deels over stuifzand en is daarom niet geschikt voor rolstoelgebruikers en wandelwagens.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen

Wat kom je onderweg tegen?

Zomereik

1. Randwal

Hier zie je de meest noordelijke randwal van dit natuurgebied. Deze wal was vroeger veel hoger. Door weer en wind, erosie, is de wal in de loop der tijd een stuk lager geworden.

Eeuwenoud

Omstreeks de 14e eeuw legden omwonenden de wal aan, die voorkwam dat akkers en weilanden werden bedolven onder het stuifzand. Zomereiken en grove dennen, aangeplant om het zand tegen te houden, zaaiden zich uit en zo vormde zich het bos.

Spechten
Grote bonte specht

2. Spechten

In de bossen van de Loonse en Drunense Duinen zie en hoor je verschillende spechtensoorten. Luister maar goed tijdens je wandeling. Grote kans dat je in het voorjaar het geroffel op dode takken hoort van de zwarte of grote bonte specht. En hoor je gelach uit het bos komen, dan is dat waarschijnlijk de groene specht!

Van de route af

3. Van de route af

Om je heen zie je tijdens de route tientallen heuveltjes. Hier heeft het stuifzand zich in duizenden jaren opgehoopt. Stap eens af van de route, beklim een van de vele heuveltjes en ontdek wat je hier achter ziet! Soms strekt het bos zich verder uit, dan weer ligt er een open plek met stuifzand verstopt achter een stuifzandkop.

Praktische informatie

  • Herberg De Drie Linden

  • De Rustende Jager

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda