4.28 km
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook veel bos. Wandel over paden die aan weerskanten omsloten worden door hoge begroeide stuifkoppen. Klim eens omhoog, want van bovenaf heb je vaak een verrassende uitzicht! Volg de witte pijlen op deze uitdagende route. Op sommige stukken op de route zie je zwart zand aan de oppervlakte, vandaar de naam ‘Zwarte Berg’.De route gaat deels over stuifzand en is daarom niet geschikt voor rolstoelgebruikers en wandelwagens.
Volg de witte pijlen op deze uitdagende route. Op sommige stukken op de route zie je zwart zand aan de oppervlakte, vandaar de naam ‘Zwarte Berg’.
Hier zie je de meest noordelijke stuwwal van dit natuurgebied. Deze wal was vroeger veel hoger. Door weer en wind, erosie, is de wal in de loop der tijd een stuk lager geworden.EeuwenoudOmstreeks de 14de eeuw legden omwonenden de wal aan, die voorkwam dat akkers en weilanden werden bedolven onder het stuifzand. Zomereiken en grove dennen, aangeplant om het zand tegen te houden, zaaiden zich uit en zo vormde zich het bos.
In de bossen van de Loonse en Drunense Duinen zie en hoor je verschillende spechtensoorten. Luister goed tijdens je wandeling. Grote kans dat je in het voorjaar het geroffel op dode takken hoort van de zwarte of grote bonte specht. En hoor je gelach uit het bos komen, dan is dat waarschijnlijk de groene specht!
Om je heen zie je tijdens de route tientallen heuveltjes. Hier heeft het stuifzand zich in duizenden jaren opgehoopt. Stap eens af van de route, beklim een van de vele heuveltjes en ontdek wat wat je hier achter ziet! Soms strekt het bos zich verder uit, dan weer ligt er een open plek met stuifzand verstopt achter een stuifzandkop.
Naast de verschillende spechten, kun je heel veel andere vogels in de bossen horen en zien. Je hoort nu het geluid van een vink. Zijn zang noemen we ook wel de vinkenslag. Andere vogels die hier voorkomen, zijn de kuif-, pimpel- en staartmees en de zeldzame goudhaan.Kleinste vogel van EuropaDe goudhaan, met zijn 9 centimeter, is de kleinste vogel van heel Europa! Zijn concurrent is de winterkoning met zijn 9,5 centimeter! De winterkoning herken je aan zijn staartje dat recht omhoog staat.
In het bos groeien allerlei prachtige soorten mos op de grond en op de bomen. Bekijk deze bijzondere plantjes eens van dichtbij. Voel gerust eens hoe de verschillende mossen aanvoelen. Vaak is het net een heerlijk zacht tapijt. Heerlijk om even op te zitten, maar pas op! Mos houdt heel goed water vast, dus kijk uit voor een natte broek.
Let tijdens je wandeling eens op alle verschillende bomen: van ruwe berken en fraai gevormde zomereiken tot grote grove dennen en fijnsparren.Naalden tellenJe kunt aan het aantal naalden zien of een naaldboom een spar, den of lariks is. De beginletters van de boomsoorten vormen een mooi ezelsbruggetje: Solo (1 naald) is de spar, Duo (2 naalden) is van de den en Legio (een bosje naalden) is van lariks.
Na deze mooie oude eik gaat het wandelpad even over in een route voor zowel ruiters als mountainbikers. Let goed op voor deze ‘snelle jongens’.
Je gaat hier omhoog een hoge zandwal op. Zoek hier naar de grote grove den met een groot ovaal gat. Die heeft de zwarte specht gemaakt. De grote bonte specht maakt mooie ronde gaten. Bovenop heb je een schitterend uitzicht op het stuifzandgebied.Aan de overkant van de zandvlakte zie je een hele rij boomtoppen boven het stuifzand uitsteken, de rest is ondergestoven! Loop nu links via het hoge boomkroonpad verder en geniet van de mysterieuze boomtoppenOfwandel door het zand onderlangs.
Hier is flink gekapt. De grootschalige uitdunning moet ervoor zorgen dat er heide, met name gewone struikhei, terug komt. Zometeen steek je de oude weg over die naar de Rustende Jager toe loopt. Dit pad werd al in de Middeleeuwen al gebruikt om in noord-zuid richting door het gebied te trekken. De Rustende Jager en De Drie Linden waren herbergen waar mensen de nacht doorbrachten, zodat ze niet 's nachts door het gebied hoefden te reizen. Als je dit fietspad naar het noorden (rechtsaf) volgt kom je weer bij de Drie Linden uit. Hiermee kun je de route verkorten.
Je kunt uren struinen in de Loonse en Drunense Duinen. En dit mag ook! Er lopen meerdere wandelroutes door het natuurgebied en er is een knooppuntennetwerk. Maar wil je de soms drukke paden ontlopen, duik dan eens het stuifzand in!
Wil je nog een laatste blik werpen op het stuifzand? Steek dan de weg over en neem een kijkje achter de wal. Hier vind je nog een grote stuifzandvlakte! Volg vanaf hier het fietspad weer naar Herberg De Drie Linden.