Wandelen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook veel bos. Wandel over paden die aan weerskanten omsloten worden door hoge begroeide stuifkoppen. Klim eens omhoog, want van bovenaf heb je vaak een verrassende uitzicht! Volg de witte pijlen op deze uitdagende route.

Op sommige stukken op de route zie je zwart zand aan de oppervlakte, vandaar de naam ‘Zwarte Berg’. De route gaat deels over stuifzand en is daarom niet geschikt voor rolstoelgebruikers en wandelwagens.

De route

 Startpunt

1Randwal

Hier zie je de meest noordelijke randwal van dit natuurgebied. Deze wal was vroeger veel hoger. Door weer en wind, erosie, is de wal in de loop der tijd een stuk lager geworden.

Eeuwenoud

Omstreeks de 14e eeuw legden omwonenden de wal aan, die voorkwam dat akkers en weilanden werden bedolven onder het stuifzand. Zomereiken en grove dennen, aangeplant om het zand tegen te houden, zaaiden zich uit en zo vormde zich het bos.

Zomereik
Randwal

2Spechten

In de bossen van de Loonse en Drunense Duinen zie en hoor je verschillende spechtensoorten. Luister maar goed tijdens je wandeling. Grote kans dat je in het voorjaar het geroffel op dode takken hoort van de zwarte of grote bonte specht. En hoor je gelach uit het bos komen, dan is dat waarschijnlijk de groene specht!

Spechten
Spechten
Grote bonte specht
Spechten

3Van de route af

Om je heen zie je tijdens de route tientallen heuveltjes. Hier heeft het stuifzand zich in duizenden jaren opgehoopt. Stap eens af van de route, beklim een van de vele heuveltjes en ontdek wat wat je hier achter ziet! Soms strekt het bos zich verder uit, dan weer ligt er een open plek met stuifzand verstopt achter een stuifzandkop.

Van de route af
Van de route af

4Veel vogels

Naast de verschillende spechten, kun je heel veel andere vogels in de bossen horen en zien. Zoals de kuif-, pimpel- en staartmees en de zeldzamere goudhaan.

Kleinste vogel van Europa

Het goudhaantje is met zijn 9 centimeter de kleinste vogel van heel Europa! Zijn concurrent is de winterkoning met zijn 9,5 centimeter. De winterkoning herken je aan zijn staartje dat recht omhoog staat.

Veel vogels
Veel vogels
Veel vogels
Veel vogels

5Zacht tapijt

In het bos groeien allerlei prachtige soorten mos op de grond en op de bomen. Bekijk deze bijzondere plantjes eens van dichtbij. Voel gerust eens hoe de verschillende mossen aanvoelen. Vaak is het net een heerlijk zacht tapijt. Heerlijk om even op te zitten, maar pas op! Mos houdt heel goed water vast, dus kijk uit voor een natte broek.

Zacht tapijt
Zacht tapijt

6Solo, duo, legio

Let tijdens je wandeling eens op alle verschillende bomen: van ruwe berken en fraai gevormde zomereiken tot grote grove dennen en fijnsparren.

Naalden tellen als ezelsbruggetje

Je kunt aan het aantal naalden zien of een naaldboom een spar, den of lariks is. De beginletters van de boomsoorten vormen een mooi ezelsbruggetje: Solo (1 naald) is de spar, Duo (2 naalden) is van de den en Legio (een bosje naalden) is van de lariks.

Grove den - dennennaald
Solo, duo, legio
Naalden tellen
Solo, duo, legio

7Mountainbikers

Na deze mooie oude eik gaat het wandelpad even over in een route voor zowel ruiters als mountainbikers. Let goed op voor deze ‘snelle jongens’.

Mountainbikers
Mountainbikers

8Zand en boomtoppen

Je gaat hier omhoog een hoge zandwal op. Zoek hier naar de grote grove den met een groot ovaal gat. Die heeft de zwarte specht gemaakt. De grote bonte specht maakt mooie ronde gaten. Bovenop heb je een schitterend uitzicht op het stuifzandgebied. Aan de overkant van de zandvlakte zie je een hele rij boomtoppen boven het stuifzand uitsteken, de rest is ondergestoven!

Loop nu links via het hoge boomkroonpad verder en geniet van de mysterieuze boomtoppen of wandel door het zand onderlangs.

Zwarte specht voert jong
Zand en boomtoppen
Zand en boomtoppen
Zand en boomtoppen

9Gekapt

Hier is flink gekapt. De grootschalige uitdunning moet ervoor zorgen dat er heide, met name gewone struikhei, terug komt. Zometeen steek je de oude weg over die naar de Rustende Jager toe loopt. Dit pad werd al in de middeleeuwen al gebruikt om in noord-zuid richting door het gebied te trekken.

De Rustende Jager en De Drie Linden waren herbergen waar mensen de nacht doorbrachten, zodat ze niet 's nachts door het gebied hoefden te reizen. Als je dit fietspad naar het noorden (rechtsaf) volgt kom je weer bij de Drie Linden uit. Als je wilt kun je zo de route inkorten.

Gekapt
Gekapt

10Ravotten in het zand

Je kunt uren struinen in de Loonse en Drunense Duinen. En dit mag ook! Er lopen meerdere wandelroutes door het natuurgebied en er is een knooppuntennetwerk. Wil je de soms drukke paden ontlopen, duik dan eens het stuifzand in!

Ravotten in het zand
Ravotten in het zand

11Zand, zand, zand

Wil je nog een laatste blik werpen op het stuifzand? Steek dan de weg over en neem een kijkje achter de wal. Hier vind je nog een grote stuifzandvlakte! Volg vanaf hier het fietspad weer naar Herberg De Drie Linden.

Zand, zand, zand
Zand, zand, zand
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.