Natuurgebied

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
De Loonse en Drunense Duinen

Vrij spel voor zand en wind

Is mijn hoofd vol? Dan wandel ik naar de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. Daar kom ik tot rust. De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos mijn gedachten weg. Zo heb ik weer alle ruimte om te genieten van het zand, de heide en de bossen. Ga je mee?

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Door het in 1921 aan te kopen is het al 100 jaar beschermd en kunnen we nu nog van deze Brabantse Sahara genieten. 

  Help jij mee om de natuur ook in de komende eeuw te beschermen? Word lid en kies de vorm die bij je past. Alvast hartelijk bedankt!

  Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij een van de vele cafés of restaurants aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open. Wil je weten waar je ze kunt vinden? Kijk dan eens op hun eigen facebookpagina!

  Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder?

  De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 270 hectare stuifzand. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand.

  Hoe komt dat zand in de Loonse en Drunense Duinen?

  In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de veertiende eeuw de bomen werden gekapt door mensen. Die gebruikten het hout als brandstof. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op liet grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen van de bodem putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Lange tijd was het zand een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen.

  Als je houdt van de natuur

  dan wil je hem toch ook beschermen!

  Bijdragen aan natuurbescherming laat je nog meer genieten!
  Dat kan al vanaf €3,25 per maand.

  Er zijn verschillende manieren om iets voor de natuur te doen.

  Hoe kan ik helpen?

  Mountainbiken door de duinen

  De imposante zandduinen zijn een uitdaging voor mountainbikers. Iedere zandheuvel brandende kuiten en dan een overwinning! Denk je wel aan het verplichte mountainbikevignet?

  Ontdek de route

  Uitkijkpunt

  Loop via het verharde pad naar het uitzichtpunt en aanschouw in een oogopslag de uitgestrekte stuifzandvlakte, heidevelden en groene bosranden in de verte. Een onuitwisbare ervaring.

 • Wandelen

  Wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout

  De Kapucijnenroute loopt door een fraai, heuvelachtig bos van dennen en loofbomen. Afgewisseld met de woeste stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen waar je kunt genieten van fraaie vergezichten.

  • 3.87 km
 • Fietsen

  Fietsroute bossen en vennen bij Oisterwijk

  Zodra je het centrum van Oisterwijk uit fietst, rijd je de uitgestrekte Brabantse natuur in. Eerst langs de waterrijke Oisterwijkse Bossen en Vennen.

  • 67.7 km
 • Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Agenda

  Wandelexcursie Loonse en Drunense Duinen
  wo 28 dec
  Wandelen

  Stevige wandeling met snert dwars door de Loonse en Drunense Duinen

  Zin om een stevige wandeling te maken met onze gids? Dwars door de duinen met een heerlijke kom erwtensoep halverwege. Met deze excursie is het lekker doorstappen. Goede conditie is nodig want het is ongeveer 8 km waarvan delen door rul zand.

  warm welkom
  zo 08 jan
  Wandelen

  Korte nieuwjaarswandeling door de Loonse en Drunense Duinen

  Zet je eerste stappen van het nieuwe jaar in een meer dan 100 jaar beschermd natuurgebied! Proost met de boswachters en wandel mee door dit unieke gebied.

  winter in de LDD
  zo 15 jan
  Wandelen

  Stevige wandeling met snert door de Loonse en Drunense Duinen (vanaf Rustende Jager)

  Zin om een stevige wandeling te maken met onze gids? Struinen door de duinen met een heerlijke kom erwtensoep halverwege. Met deze excursie is het lekker doorstappen. Goede conditie is nodig want het is ongeveer 8 km waarvan delen door rul zand.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Wat wij hier doen

  Open vlakte en cultuurhistorie

  Rond 1850 bestond natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen uit 1.400 hectare stuifzand. Daar is slechts 270 hectare van over. Als we niets doen, groeit het stuifzand dicht en gaat dit unieke landschap verloren. Natuurmonumenten zorgt dat het zand kan blijven stuiven, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen. Zij eten jonge boompjes weg. Zo blijft de vlakte open en houdt de wind vrij spel. Natuurmonumenten beschermt ook de cultuurhistorie van het gebied en zorgt voor het onderhoud van de paden. Zo kan iedereen hier blijven genieten.

  Help meeLees de Natuurvisie
  logo