Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Loonse en Drunense Duinen

Vrij spel voor zand en wind

Is mijn hoofd vol? Dan wandel ik naar de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. Daar kom ik tot rust. De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos mijn gedachten weg. Zo heb ik weer alle ruimte om te genieten van het zand, de heide en de bossen. Ga je mee?

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Mountainbiken door de duinen

De imposante zandduinen zijn een uitdaging voor mountainbikers. Iedere zandheuvel brandende kuiten en dan een overwinning! Denk je wel aan het verplichte mountainbikevignet?

Ontdek de route

Route met explosief verleden

De Duitsers hadden in de Tweede Wereldoorlog een munitiedepot in dit gebied. Al wandelend ontdek je in de ruim 2,5 kilometer van deze route welke sporen de Duitsers in dit gebied achterlieten.

Download de route
filter plus

Uitkijkpunt

Loop via het verharde pad naar het uitzichtpunt en aanschouw in een oogopslag de uitgestrekte stuifzandvlakte, heidevelden en groene bosranden in de verte. Een onuitwisbare ervaring.

filter plus
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute langs een explosief verleden, bij Kaatsheuvel

  Wandel mee langs een vijftal objecten die herinneren aan het explosieve verleden van het bosgebiedje de M.A.St. Deze voormalige Munitions Ausgabe Stelle van de Duitsers is op 5 september 1944 opgeblazen. Met een smartphone kun je langs de route via QR-codes meer lezen over de ...

  • 2.5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Bosch en Duin, vlak bij Udenhout

  Geniet van de variatie in de Loonse en Drunense Duinen: je komt door bos en langs heide.

  • 4.3 km
 • Over het gebied

  In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis.

  Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij de vele horeca aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open. Wil je weten waar je ze kunt vinden? Kijk dan eens op hun eigen facebookpagina!

  Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder?

  De Loonse en Drunense Duinen is een zandvlakte van wel 270 hectare. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand.

  Hoe komt dat zand in de Loonse en Drunense Duinen?

  In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de veertiende eeuw de bomen werden gekapt door mensen. Die gebruikten het hout als brandstof. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op liet grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen van de bodem putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Lange tijd was het zand een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen.

  Bezoekersinformatie

  Huisregels

  Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  Wil je een (sport)activiteit organiseren met meer dan 20 personen of organiseer je een betaalde activiteit in dit gebied, dan dien je van te voren toestemming aan te vragen bij Natuurmonumenten. Ga hiervoor naar www.natuurmonumenten.nl/toestemming 

  Praktisch

  Extra informatie

  Honden mogen los op aangegeven locatiesIn de Duinen mogen honden op meerdere plekken los, in het losloopgebied of op de loslooproutes.

  In andere delen van het natuurgebied moeten honden aangelijnd zijn. Kijk op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/loonse-en-drunense-duinen/tip/hondenloslooproutes waar je met je hond los kunt lopen.
  Geschikt voor rolstoelDe verharde wegen en fietspaden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er loopt een verhard rolstoelpad vanaf Bosch en Duin (http://www.bosch-duin.nl/) naar een fraai uitkijkpunt.
  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Agenda

  Nachtzwaluwexcursie in Loonse en Drunense Duinen
  za 20 jul
  Wandelen

  Nachtzwaluwexcursie in Loonse en Drunense Duinen

  Wil jij de mystieke en zeldzame nachtzwaluw met eigen ogen aanschouwen? Ga dan 20 juli in de schemer mee op pad met onze boswachter. Meld je snel aan via natuurmonumenten.nl/agenda.

  Insecten en andere kriebelbeestjes
  za 17 aug
  Wandelen

  Kriebelbeestjes in de heide NP Loonse en Drunense Duinen

  Heb jij wel eens écht goed gekeken als je door de heide loopt? Sta eens stil en leer van onze duingids wat voor moois er is zien. Als je maar weet waar en hoe je moet kijken. De natuur is vol van wonderlijke beestjes en plantjes waar je anders zo aan voorbijloopt. Op zaterdag 17 augustus gaan we om 10.00 uur op pad. Met speciale loeppotjes kun je alles van wel heel dichtbij bekijken. Leuk voor het hele gezin!

  Fietstocht langs oorlogsmonumenten
  za 14 sep
  Fietsen

  Fietsen langs oorlogsmonumenten in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

  Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. IVN geeft dan speciale aandacht aan de cultuurhistorie van de Loonse en Drunense Duinen en organiseert een fietstocht met een duingids. Kom met ons op deze dag en bezoek drie van de vijf oorlogsmonumenten in het gebied, 73 jaar na de oorlog. De tocht is van 10.00 uur tot ongeveer 13.00 uur en start bij de parkeerplaats van Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50 in Udenhout.

  Direct naar

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Wat wij hier doen

  Open vlakte en cultuurhistorie

  Rond 1850 bestond de Loonse en Drunense Duinen uit 1.400 hectare stuifzand. Daar is slechts 270 hectare van over. Als we niets doen, groeit het stuifzand dicht en gaat dit unieke landschap verloren. Natuurmonumenten zorgt dat het zand kan blijven stuiven, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen. Zij eten jonge boompjes weg. Zo blijft de vlakte open en houdt de wind vrij spel. Natuurmonumenten beschermt ook de cultuurhistorie van het gebied en zorgt voor het onderhoud van de paden. Zo kan iedereen hier blijven genieten.

  Help meeLees de Natuurvisie
  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Nieuws van de boswachter

  logo