Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen

Vrij spel voor zand en wind

Is mijn hoofd vol? Dan wandel ik naar de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. Daar kom ik tot rust. De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos mijn gedachten weg. Zo heb ik weer alle ruimte om te genieten van het zand, de heide en de bossen. Ga je mee?

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis.

  Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij de vele horeca aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open. Wil je weten waar je ze kunt vinden? Kijk dan eens op hun eigen facebookpagina!

  Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder?

  De Loonse en Drunense Duinen is een zandvlakte van wel 270 hectare. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand.

  Hoe komt dat zand in de Loonse en Drunense Duinen?

  In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de veertiende eeuw de bomen werden gekapt door mensen. Die gebruikten het hout als brandstof. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op liet grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen van de bodem putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Lange tijd was het zand een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen.

  Mountainbiken door de duinen

  De imposante zandduinen zijn een uitdaging voor mountainbikers. Iedere zandheuvel brandende kuiten en dan een overwinning! Denk je wel aan het verplichte mountainbikevignet?

  Ontdek de route

  Route met explosief verleden

  De Duitsers hadden in de Tweede Wereldoorlog een munitiedepot in dit gebied. Al wandelend ontdek je in de ruim 2,5 kilometer van deze route welke sporen de Duitsers in dit gebied achterlieten.

  Download de route

  Uitkijkpunt

  Loop via het verharde pad naar het uitzichtpunt en aanschouw in een oogopslag de uitgestrekte stuifzandvlakte, heidevelden en groene bosranden in de verte. Een onuitwisbare ervaring.

 • Wandelen

  Wandelroute langs een explosief verleden, bij Kaatsheuvel

  Wandel mee langs een vijftal objecten die herinneren aan het explosieve verleden van het bosgebiedje de M.A.St. Deze voormalige Munitions Ausgabe Stelle van de Duitsers is op 5 september 1944 opgeblazen. Met een smartphone kun je langs de route via QR-codes meer lezen over de ...

  • 2.5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Historisch Plantloon

  Duik in het verleden van het natuurgebied dat in de schaduw staat van de drukbezochte Loonse en Drunense Duinen, maar zeker niet minder mooi is! En het is er een stuk rustiger.

  • 4.5 km
 • Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Agenda

  Paarse heide wandeling
  za 22 aug
  Wandelen

  Wandel mee naar de paarse pracht in NP de Loonse en Drunense Duinen

  De heide van de Drunense Duinen kleurt mooi paars! Kom genieten van prachtige uitzichten en heerlijke geuren.

  Bomkrater Mast
  za 12 sep
  Wandelen

  Explosief verleden in de Loonse en Drunense Duinen

  Het is 75 jaar geleden dat de Duitsers hun munitiedepot in de Loonse en Drunense Duinen opbliezen. De sporen daarvan zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar.

  Ontmoet de herder in de Loonse en Drunense Duinen
  zo 20 sep
  Wandelen

  De herder en zijn kudde in de Loonse en Drunense Duinen

  De schapen van de Loonse en Drunense Duinen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Wat wij hier doen

  Open vlakte en cultuurhistorie

  Rond 1850 bestond natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen uit 1.400 hectare stuifzand. Daar is slechts 270 hectare van over. Als we niets doen, groeit het stuifzand dicht en gaat dit unieke landschap verloren. Natuurmonumenten zorgt dat het zand kan blijven stuiven, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen. Zij eten jonge boompjes weg. Zo blijft de vlakte open en houdt de wind vrij spel. Natuurmonumenten beschermt ook de cultuurhistorie van het gebied en zorgt voor het onderhoud van de paden. Zo kan iedereen hier blijven genieten.

  Help meeLees de Natuurvisie
  logo