Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doe mee aan een schoon strand op Schiermonnikoog

25 februari 2020 | Cynthia Borras

De heftige stormen van begin februari hebben weer veel rommel laten aanspoelen langs de dijk en op het brede strand van Schiermonnikoog. Nu ruim een jaar na de ramp van januari 2019 spoelen er nog steeds veel MSC Zoë spullen aan. Maar ook visnetten, vispluis en huishoudelijke afval spoelen bij elke getij aan op het eilander strand. De boswachters zetten alles op alles om het strand van Schiermonnikoog schoon te houden.

strandstofzuiger op Schiermonnikoog

Help mee aan een schoon strand op Schiermonnikoog

Tijdens NLdoet organiseren Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog een groot strandschoonmaakactie. Op zaterdag 14 maart gaan we met 200 deelnemers het hele strand van west naar oost schoonmaken. Je kunt meedoen door je je hier aan te melden.

Kun je niet meedoen tijdens NL doet maar wil je ook een handje meehelpen als je op Schiermonnikoog met vakantie bent. Neem gewoon een vuilniszak mee van huis en struin naar afval tijdens je wandeling op het strand. Bij elke strandopgang vind je een container waar je strandvuil in kan gooien.

Strandschoonmaakactie op Schiermonnikoog

Strandschoonmaakactie op Schiermonnikoog

Nog veel microplastics op het strand

Na de containerramp in de nacht van 1 op 2 januari 2019 spoelde er op Schiermonnikoog zo’n 266 ton spullen aan. Grote spullen als stoelen, matrassen, speelgoed en schoenen konden relatief gemakkelijk en snel opgeruimd worden. Daar hielpen duizenden vrijwilligers uit het hele land aan mee. Maar op het strand lag er ook veel klein plastic, waaronder plastic korreltjes (HDPE-korrels). Onderzoekers van de RUG hebben ingeschat dat ongeveer 24 miljoen plastic korrels aangespoeld zijn in het oostelijk Waddengebied. Op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog bevindt zich de hoogste concentratie korrels, bijna 5,5 miljoen plastic korrels in totaal!

Aangespoelde spullen uit de containers van MSC Zoë

Aangespoelde spullen van MSC Zoë op het strand van Schiermonnikoog

Stofzuigen maar!

Het opruimen van de kleine korrels is erg moeilijk. De plastic korrels zijn 2 mm groot en liggen heel verspreid over het brede strand van Schiermonnikoog. In het voorjaar 2019 is al een poging gedaan om met een klepelzuiger (maaier gekoppeld aan een stofzuiger) de korreltjes tussen de vegetatie op te zuigen. Omdat er nu nog miljoenen plastic korreltjes liggen op het strand van Schiermonnikoog hebben Natuurmonumenten en Gemeente Schiermonnikoog een nieuw opruimactie in februari laten starten. De nieuwe strandstofzuiger is lichter en werkt heel effectief.

Strandstofzuiger op Schiermonnikoog

Strandstofzuiger in actie op Schiermonnikoog

Gevolgen voor het milieu

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel plastic korreltjes er in zee gekomen zijn in totaal en wat de uiteindelijke gevolgen voor natuur en milieu zijn. Het risico bestaat dat dit plastic zich steeds verder in de voedselketen ophoopt.  Op den duur veranderen de plastic korreltjes, van kleur, vorm en geur en worden steeds aantrekkelijker voor dieren. In de maag van Noordse Stormvogels zijn al zulke korreltjes gevonden. 

Het opruimen van microplastics op het strand is een moeilijke klus. Het machinaal opruimen van plastic korrels op het strand van Schiermonnikoog kan ook schade brengen aan de strandvlo populatie. Strandvlooien spelen op het strand een belangrijke rol in het opbouw van de duinen die het eiland tegen stormvloed beschermen en zijn ook een belangrijke voedselbron voor trekvogels.

Zeehond op het strand van Schiermonnikoog

Zeeond op he strand van Schiermonnikoog

Cynthia Borras
Cynthia Borras