Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten geschokt door proefboringen bij Schiermonnikoog

03 juni 2016 | Geeke Remmelts

Minister Kamp heeft het gasbedrijf Engie E&P toestemming gegeven om twee proefboringen te doen vlak voor de kust van Schiermonnikoog. Het bedrijf hoopt hier aardgas te vinden. Het is de zoveelste aantasting van het unieke kustlandschap.

Natuurmonumenten geschokt door proefboringen bij Schiermonnikoog

Petitie

Bewoners van Schiermonnikoog en natuurliefhebbers zijn een petitie gestart tegen de dreigende gasboringen. Ben je ook tegen?

Teken de petitie >

Aantasting natuur en landschap

Het verbaast Natuurmonumenten enorm dat dit besluit nu genomen wordt. Helemaal omdat er door minister Kamp wordt gewerkt aan een nieuwe mijnbouwwet en minister Schultz bezig is met een visie voor de Nederlandse kust (naar aanleiding van de actie Bescherm de kust). Jansen: "Dit heeft enorme effecten op natuur en landschap. En bovendien willen mensen dit helemaal niet, er is geen draagvlak voor deze proefboringen. Dat moeten we niet willen op deze manier."

Boorplatform bij strand Schiermonnikoog

Engie E&P onderzoekt eerst of er winbare hoeveelheden gas in de grond zitten, een opmerkelijke zet voor een energieleverancier die zich profileert met groene stroom. Hiervoor komt in dat geval tot 2019 een tijdelijk boorplatform vlak bij het prachtige Schiermonnikoger strand te staan. Voor het winnen van gas is uiteindelijk een aparte vergunning nodig. "Ik ben bang dat ze die uiteindelijk ook zullen krijgen", vreest Jansen. "Dat bedrijf doet die boring vast niet alleen uit wetenschappelijke interesse. Als ze gas vinden, zullen ze het er ook wel uit willen halen. En als het grote geld regeert, dan ziet de overheid aan de strenge natuurwetgeving altijd wel een mouw te passen."

Grote risico's voor unieke natuur

Als het echt tot gaswinning komt zal de horizon van Schiermonnikoog mogelijk voor tientallen jaren ontsierd worden door een boorplatform. Met alle gevolgen van dien: helikoptervluchten van en naar het platform, bodemdaling en de kans op ongelukken waarbij olie en andere giftige stoffen in het zeewater komen. "Dat mogen we niet laten gebeuren", vindt boswachter Jansen. "Iedere waddenliefhebber moet nu van zich laten horen en de minister duidelijk maken dat ons waardevolle kustgebied ongerept moet blijven."

Lees verder: Schiermonnikoog kan gaswinning missen als kiespijn

Bescherm de kust

Natuurmonumenten maakt zich hard voor een ongerepte kust in heel Nederland. Meer dan 100.000 mensen hebben zich inmiddels via de actie Teken de petitie aangemeld als Baywatcher om ons unieke open kustlandschap te behouden. Meld je ook aan of kom naar een van onze kustontmoetingen (op 11 juni, 9 juli en 17 september) om mee te denken over onze kust!

Bescherm de kust >

placeholder

Nationaal park Schiermonnikoog Fotograaf: Geurt Besselink Bron: Natuurmonumenten

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven