Nieuws van de boswachter

Broedvlotjes voor zwarte stern in De Wieden

12 mei 2015 | Geeke Remmelts

De eerste broedvlotjes voor deze zwarte stern liggen weer in het water. Vrijwilligers zijn deze week hard aan het werk in De Wieden voor het behoud van deze prachtige vogels.

Broedvlotjes voor zwarte stern in De Wieden

Drijvende planten

De zwarte stern is weer in ons land. Deze wendbare moerasvogels komen hier om te broeden. De vogel heeft een voorkeur voor moerasachtige gebieden met ondiep water. Oorspronkelijk deden ze dat op drijvende waterplanten zoals krabbenscheer. Toen deze plant steeds zeldzamer werd, liep de populatie zwarte sterns ook sterk terug.

placeholder

Fotograaf: Tim KroonemanBroedvlotjes uitleggen

Natuurmonumenten probeert deze bijzondere soort te behouden door het uitleggen van alternatieve broedplekken in De Wieden. Een groep vrijwilligers zet zich hiervoor in. Zij maken de broedvlotjes, leggen ze uit in het water en monitoren de broedende zwarte sterns. Zo worden er elk jaar bijna 200 broedparen van de zwarte stern geholpen!

Help de zwarte stern

Voor 5 euro kun je een broedvlotje voor de zwarte stern sponsoren. Helpons deze mooie vogel te behouden!

Sponsor een broedvlotje

Uitkijkpunt vlonderpad

Kom het resultaat zelf bekijken bij Bezoekerscentrum De Wieden! Vanaf het uitkijkpunt op het Vlonderpad heb je een prachtig uitzicht over de Beulakerwijde. Vanaf hier kun je straks weer de broedende zwarte sterns bewonderen. Je vindt de route over het Vlonderpad op deze website en in de route-app van Natuurmonumenten.

Download hier de route-app

placeholder

Fotograaf: Tim Krooneman

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo