Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het gaat goed met geel schorpioenmos

07 december 2016 | Regina Brouns

Het gaat goed met het geel schorpioenmos. De zeldzame mossoort komt sinds 2004 drie keer zoveel voor.

Het gaat goed met geel schorpioenmos

Uitgestorven gewaand

Melchior van Tweel heeft het onderzoek uitgevoerd. Hij ontdekte de mossoort ooit in de Meppelerdieplanden, nadat deze ruim een halve eeuw uitgestorven was gewaand. Langs het Meppelerdiep tussen Doosje en Meppel is de situatie blijkbaar ideaal voor het zeldzame mos. Dat heeft te maken met het beheer van Natuurmonumenten. Vroeger stroomde het Meppelerdiep op deze locatie regelmatig over, nu laat de natuurorganisatie boezemwater van betere kwaliteit in.

Maaien met lichte machines

“Belangrijk is ook dat het gebied zo kort mogelijk droog is. Na 15 juli maaien we het gebied met lichte machines. Verder komt hier niemand”, legt Arco Lassche van Natuurmonumenten uit. Ook goed onderhoud van greppels en sloten draagt bij aan het succes van het geel schorpioenmos.

Geel schorpioenmos in De Wieden

Dat komt in Nederland slechts op een zeer beperkt aantal plekken voor: in Twente, langs de Veluwezoom en in de Gelderse Vallei. Waar het daar om enkele vierkante meters gaat, groeit het mos in de Meppelerdieplanden op enkele hectares. Uit het onderzoek blijkt dat het sinds 2004 ruim verdrievoudigd is. Ook in De Wieden is de mossoort gesignaleerd. Op beperkte schaal komt het voor in onder andere de Kiersche Wijden en de Kikkerlanden.

Regina Brouns