Terug

Veenweidepad

Waar: De Wieden | Nationaal Park Weerribben - Wieden

Veenweidepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn
1 uur 19
4 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Een prachtige wandelroute in Nationaal Park Weerribben - Wieden. Je loopt langs weides en plassen vol unieke vogels.

De route is in het veld gemarkeerd met rode pijltjes. Deze route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Waar kun je starten

Winterlandschap
Startpunt

Parkeerplaats Kierschewijdepad

Wat kom je onderweg tegen?

Wilgenbos
Wilgenbos
Wilgenbos

1. Wilgenbos

Dit wilgenbos is hier spontaan gegroeid. De zaden zijn door de wind aangevoerd. Het hele jaar door zijn hier zangvogels te horen. En al houden wij mensen er niet van, de brandnetels zijn belangrijk voor de atalanta. Deze trekvlinder (overwintert in Frankrijk!) zet zijn eieren erop af.

Blauwgrasland
Blauwgrasland
Blauwgrasland

2. Blauwgrasland

Blauwgrasland is een voedselarm graslandtype dat zijn naam dankt aan de blauwachtig gekleurde grassen die er groeien. Helaas is door intensieve landbouw, gebruik van kunstmest en ontwatering het aantal hectares blauwgrasland flink afgenomen. Daarom probeert Natuurmonumenten er in Nationaal Park Weerribben-Wieden alles aan te doen om dit natuurtype te behouden. Zeldzame planten als parnassia en klokjesgentiaan kunnen niet zonder.

Helder water
Helder water
Helder water

3. Helder water

Met een schepnet op zoek naar waterdiertjes of een tochtje met de fluisterboot. Het zijn optimale vormen van Wiedenbeleving. Mede mogelijk gemaakt door het heldere water. Helder water is de levensader van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De bron van al het leven. Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta werkt Natuurmonumenten continu aan de verbetering van de waterkwaliteit. Van waterlelie tot snoek. De natuur heeft er baat bij.

Meer routes in de buurt

Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

TIJDELIJKE OMLEIDING - Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

Bekijk alle routes
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.