Bloemen door natuurherstel Duin en Kruidberg
In Duin en Kruidberg is de afgelopen 15 jaar op veel plekken gewerkt aan natuurherstel. Op de plekken waar ruim 10 jaar geleden gekapt en gegraven is, is nu prachtig bloemrijk duingrasland terug.
Er is tussen 2012 en nu op veel plekken gekapt en geplagd in Duin en Kruidberg. Amerikaanse vogelkers stond op deze plekken zo dicht opeen dat er geen ruimte meer was voor duinplanten. De Amerikaanse voglekers is gekapt en afgevoerd. Daarna is de bodem afgeplagd: de bovenste grondlaag met de zaden is weggehaald. Dit is gezeefd. Het zand is in het gebied achter gebleven en het plantenmateriaal zoals wortels en zaden zijn afgevoerd.
Op de oudste plaglocaties heeft het duingrasland zich weer prachtig hersteld en zijn veel mossen, kruiden en insecten te zien. Duizendguldenkruid bloeit prachtig roze op plekjes met open zand. Verder zijn er duinviooltje, duinpaardenbloem, kleine steentijm, zandhoornbloem en allerlei zegges te vinden. Met de bloemen zijn hier ook insecten terug gekomen. Van kleine sprinkhaantjes van een of twee centimeter groot tot de grotere zoals de duinsabelsprinkhaan en de duinparelmoervlinder. Ook komen er in deze graslanden wasplaatjes voor. Deze kleine paddenstoelen zijn kenmerkend voor open duingraslanden en hebben prachtige kleuren en prachtige namen als kabouterwasplaat, papegaaizwammetje en scharlakenwasplaat.
Op plekken waar korter geleden ingegrepen is zijn de duinplanten die als eerste op kaal zand groeien te zien. Er groeit dauwbraam en de eerste duizendguldenkruidplanten, rolklaver en viooltjes.
Begin juli organiseert Natuurmonumenten een excursie die deze plekken bezoekt. Aanmelden voor deze excursie in Nationaal Park Zuid-Kennemerland kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda .

duingrasland werd overwoekerd door Amerikaanse vogelkers
Na ruim 10 jaar zijn duinbloemen en insecten weer terug