Kleine roofvogel terug in Duin en Kruidberg
Er broedt een grauwe klauwier in Duin en Kruidberg! Natuurmonumenten is blij met deze bijzonderheid. De grauwe klauwier is namelijk een typische duinvogel, maar hij is heel lang super zeldzaam geweest omdat het duin niet meer zo geschikt voor hem was. Nu is hij terug.

Hij heeft grote insecten nodig, zoals kevers, bijen en hommels. En hij eet ook hagedissen, kikkertjes, kleine zoogdieren en jonge vogels. De grauwe klauwier is dus een kleine roofvogel.
De natuurherstelmaatregelen die Natuurmonumenten de afgelopen jaren heeft uitgevoerd helpen de grauwe klauwier: meer stuivend zand, het verwijderen van grote oppervlakken Amerikaanse vogelkers en het bevoordelen van typische duinbloemen, waar weer veel insecten op leven.
De grauwe klauwier heeft veel rust nodig en broedt niet bij wandelpaden. Hij heeft een haaksnavel en poten met scherpe nagels waarmee hij zijn prooien pakt. Hij heeft een kenmerkende zwarte oogstreep, rozige buik, bruine rug en een vrij lange staart. De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van stekelige struiken zoals duindoorn en die later op te eten. Het is een lange-afstandstrekker; hij vliegt na het grootbrengen van de jongen vanaf eind juli oostelijk om de Middellandse Zee heen, om te overwinteren in zuidelijk Afrika: in Kenia, Tanzania en ten zuiden van Congo.
Natuurmonumenten wil schuwe vogels zoals de grauwe klauwier hun rust gunnen tijdens het grootbrengen van hun jongen. Daarom zijn in het westelijk deel van Duin en Kruidberg een paar paden afgesloten voor mensen tot 1 augustus. Dit zijn de Heiweg (van de strandopgang naar het noorden), het Hubertuspad (tussen de Zeeweg en de Koningsweg) en het westelijk deel van de Koningsweg.