Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Levend duin Zuid-Kennemerland

02 december 2015 | Astrid Schoenmaker

Beheer levend duin Nationaal Park Zuid-Kennemerland is nooit klaar!

Levend duin Zuid-Kennemerland

<p>Als onderdeel van het project ‘Dutch Dune Revival’ is de afgelopen drie maanden een laatste ronde gemaakt om zoveel mogelijk Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Plaatselijk rest nog opslag van jonge struikjes. Aan boswachters van Natuurmonumenten en vrijwilligers van de ‘Altijd Mooi Weer-groep’ de taak deze klein te houden!</p>
<h3>Vijf jaar werk</h3>
<p>Levend duin moet stuiven. Afgelopen jaren is in Nationaal Park Zuid-Kennemerland met grote machines gewerkt. Doel: het herstel en behoud van gevarieerde en mooie duingraslanden met typische duinplanten. Er is geplagd en zoveel mogelijk Amerikaanse vogelkers verwijderd. Met als resultaat kale plekken en duinen met plaatselijk nog jonge opslag van Amerikaanse vogelkers. Deze mag niet groot worden en zaden (bessen) gaan geven.</p>
<p>Zo was het:</p>

placeholder

Na het weghalen van Amerikaanse vogelkers:

placeholder

Zo ziet het er over een paar jaar uit:

placeholder

Paraboolduinen

De wind moet vrij spel hebben op de kaal gemaakte paraboolduinen. Maar helm en braam dreigen het duinzand weer vast te leggen. Beheer blijft de komende jaren dus hard nodig.

Project ‘Dutch Dune Revival’

De werkzaamheden zijn onderdeel van het project ‘Dutch Dune Revival’, dat ook op Voorne en Goeree speelt. Het wordt gefinancierd door de Europese Commissie (LIFE+) en de provincie Noord-Holland. PWN en Natuurmonumenten werken samen in de uitvoering en het nabeheer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Kijk hier voor meer informatie over het project.

Neem zelf een kijkje!

Download hier de pittige wandeling van 14 km over landgoed Duin en Kruidberg. Je doorkruist zo het hele duingebied en ziet de resultaten van de werkzaamheden. Of loop vanaf parkeerplaats Parnassia een klein rondje tussen stuivend duin.

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan