Terug

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg
4 uur 32
13.66 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Afwisselende wandeling door de duinen.

Je wandelt over een prachtig landgoed met bos en duinen naar het strand en de zee. Vroeger woonden hier rijke kooplieden uit Amsterdam in hun buitenverblijven. Onderweg kom je herinneringen uit die tijd tegen, zoals de ijskelder en romantische bomenlanen. Na het wandelen kun je wat eten of drinken in het landhuis van Duin en Kruidberg of bij Hoeve Duin en Kruidberg. Landgoed Duin en Kruidberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij dit park horen ook de Kennemerduinen en landgoederen Midden-Herenduin, Koningshof en Kennemergaarde.

Vanaf parkeerplaats 'Duin en Kruidberg' van Natuurmonumenten tot aan de strandopgang is de route gemarkeerd met blauwe pijltjes.

Let op: In de winter kan een wandelpad nabij de strandopgang onder water staan. Ter plekke wordt een omleiding aangegeven. Buiten wegen en paden lopen is niet toegestaan omdat dit dieren verstoort en kwetsbare grond en planten beschadigt.

 

Waar kun je starten

stuivende duinen
Startpunt

NS station Santpoort-Noord

Wat kom je onderweg tegen?

1. Kennemergaarde

Vanaf de oude beukenlaan zie je rechts het landhuis ‘Kennemergaarde’ liggen. De heer Cremer heeft dit huis voor zijn zoon laten bouwen in 1912. Als je aan het einde van de laan midden op het kruispunt gaat staan zie je dat er ooit acht lanen naar dit punt hebben gelopen. Dit was oorspronkelijk het Sterrebos. Later is een doorgaande weg over twee van de lanen in het Sterrebos aangelegd. Aan het eind van de laan steek je over en ga je linksaf het voetpad op langs de Duin- en Kruidbergerweg.

Landhuis Duin en Kruidberg

2. Landhuis Duin en Kruidberg

Even later zie je aan de rechterkant het herenhuis Duin en Kruidberg liggen. De parktuin bij het huis is aangelegd in Engelse landschapsstijl met slingerende paden, mooie waterpartijen en verrassende vergezichten. Het huis herbergt nu onder andere een hotel en brasserie. Op de benedenverdieping van het huis kun je, mits niet in gebruik, vijf authentieke stijlkamers bezichtigen.Ga op de Duin- en Kruidbergerweg tussen huisnummer 72 en 74 rechtsaf het smalle weggetje in. Je komt uit op de parkeerplaats van Natuurmonumenten. Loop over de parkeerplaats naar het begin van het fietspad, met aan weerszijden stenen zuilen. Neem daar het wandelpaadje naast het fietspad en volg de blauwe pijltjes tot de strandopgang.

Ingang van het landgoed

3. Ingang van het landgoed

De ingang van het landgoed is gemarkeerd met twee stenen zuilen. De naam ‘Duin en Kruidberg’ staat erin gegraveerd. Volg het voetpad dat links naast het fietspad ligt. Oorspronkelijk waren er twee landgoederen: Duinenberg en Kruidberg. In 1895 voegde de nieuwe eigenaar Cremer de landgoederen samen en kreeg het landgoed de naam Duin en Kruidberg .Als je naar de brasserie in het landhuis van Duin en Kruidberg wilt, ga je vóór de toegangszuilen rechtsaf het bospad in (ook aan het einde van de wandeling kom je hier langs).

Praktische informatie

 • Honden niet toegestaan

  Honden zijn in dit deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland niet toegestaan. Ook niet aan de lijn.

 • Let op: grote grazers

  In dit deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je grote grazers tegen komen. Als je de runderen of paarden tegen komt:
  -hou ruim afstand (loop met een boog om de groep heen, niet door de groep)
  -nooit aaien
  -nooit voeren
 • Brasserie DenK

 • Hoeve Duin en Kruidberg

Meer routes in de buurt

Gezin wandelen door natuur

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

Wandelroute Heerenduinen | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Heerenduinen | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Trailrun Zuid-Kennemerland

Trailrun Zuid-Kennemerland

Activiteiten in de buurt

Superfoods rozenbottel
Nog 12 plekken beschikbaar!

Superfoods uit het bos - herfst

 • vr 14 okt, 10:00
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
Duindoorn
Nog 12 plekken beschikbaar!

Superfoods uit het bos - zomer

 • di 30 aug, 10:00
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
Wilde theekruiden winter
Nog 12 plekken beschikbaar!
Wandelen

Wilde theekruiden - winter

 • vr 9 dec, 14:00
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.