Hondentoegankelijkheid van Ruygeborg

De natuur doet het uitstekend in Ruygeborg, er broeden talloze rietvogels en de lepelaar zoekt er zijn maaltje. In de winter biedt het rust en veiligheid aan talloze eenden en ganzen. Het gebied wordt op termijn uitgebreid richting de Groene Jonker. In 2012 is het Jos Gemmekepad geopend. Met de uitbreiding van het gebied op stapel, kwam de vraag voor mogelijkheden om toch met de hond te kunnen wandelen.

Meisje met hond

Natuurmonumenten krijgt geregeld het verzoek om een deel van Ruygeborg open te stellen om met de hond te wandelen. Dit is tot nu toe altijd afgehouden, vanwege drie redenen:

  1. Ruygeborg is een belangrijk vogelgebied. Honden zijn verstorend voor vogels, ook als ze niets doen. Het toestaan van honden maakt een deel van het gebied minder geschikt voor vogels, terwijl dit juist het doel is. 
  2. Natuurmonumenten beheerden de dijk en de paden met vee (schapen). Schapen en honden gaan niet goed samen. Er zijn in het verleden schapen doodgebeten in Ruygeborg. 
  3. Wanneer honden toegelaten worden in een gebied, kan een boer vaak het gras niet meer gebruiken. Dat betekent dat Natuurmonumenten het zelf moeten maaien en afvoeren. Dit kost veel tijd en geld.

Met de uitbreiding van het gebied op stapel, kwam de vraag voor mogelijkheden om toch met de hond te kunnen wandelen. Wanneer mogelijk faciliteert Natuurmonumenten dit graag. Hondenbezitters vormen een groot deel van de recreatie. Na overleg met de Gemeente Nieuwkoop is besloten dat een klein deel van het gebied per 1 april 2021 toegankelijk wordt om met de hond te wandelen.

Plattegrond van Ruygenborg

Plattegrond van Ruygenborg

Pad 

Het pad op het 4e perceel (gele route) vanaf de Julianalaan wordt toegankelijk gemaakt. Onze boswachters zullen dit pad gaan beheren door het te maaien.

Hekken

Op meerdere plekken worden (klap)hekken geplaatst om honden van het overige pad te houden. Het is in niemands belang dat ze het natuurgebied (en de blauwe route) in gaan.

Brug

Er wordt een oude brug hersteld om op deze manier een verbinding te maken met het hondenveld van de gemeente Nieuwkoop nabij het industrieterrein. Hiermee wordt direct een rondwandeling met de hond mogelijk, vanuit de kern Nieuwkoop. De brug is niet toegankelijk voor auto’s of brommers. Op dit moment is er overleg met de gemeente Nieuwkoop en het waterschap over deze verbinding.

Toegang

Zodra het pad, inclusief hekken, gerealiseerd is, is de toegang door het gebied van zonsopgang tot zonsondergang. Honden mogen mee en hoeven niet aangelijnd. Op plekken waar de hond niet mag komen, de overige delen van het natuurgebied, worden duidelijke borden neergezet, zie de plattegrond. Toegang enkel op het pad, dit geldt ook voor de hond.

Opruimplicht

Op het pad geldt een opruimplicht. De gemeente plaatst een extra afvalbak bij de parkeerplaats aan de Noordenseweg. In het huidige wandelgebied en aan het begin van het gebied bij de Marijkelaan is een afvalbak te vinden.

Toezicht

Wanneer blijkt dat de regels niet nageleefd worden, wordt de toegang voor honden in het gebied geweerd. Natuurmonumenten gaat dit in de communicatie (online en in het veld) duidelijk benoemen.

Bomen

In het noordelijk deel van Ruygeborg, tegen het industriegebied aan, worden later in 2021 struiken en bomen geplant. Dit is om het industrieterrein beter af te schermen van het natuurgebied. Meer informatie over de plannen vind je op de gebiedspagina van Ruygenborg.

Bijeenkomst over honden in Melkschuur Zuidpolder

Wandelen met de hond

Met de genomen maatregelen is het mogelijk om met de hond te wandelen in een deel van het gebied:

  • Het pad is aan de westkant, dus de impact op de natuur is klein.
  • Gescheiden van andere paden, niet iedereen houdt van honden.
  • We kunnen het onderhoud meenemen in ons huidige beheer.

De komende maanden gaat Natuurmonumenten, samen met haar vrijwilligers, de benodigde voorzieningen (hekken, brug, bebording) plaatsen. Wanneer alles op orde is, wordt het pad op 1 april 2021 opengesteld. Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, dan kun je contact opnemen met boswachter Juriaan van Leeuwen ([email protected])

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

logo