Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweede Herenboerderij opent in Leimuiden

25 januari 2021 | Juriaan van Leeuwen

Nog deze zomer opent de tweede Herenboerderij van onze provincie, aan de Drecht in Leimuiden. Daarmee komt een eind aan een zoektocht naar geschikte grond en kunnen binnen enkele maanden de eerste aardappelen de grond in. Een Herenboerderij is een kleinschalige, coöperatieve boerderij, eigendom van ca. 200 huishoudens. Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten is verheugd dat het gelukt is om grond in het Groene Hart te vinden en de boerderij te starten. "Het concept Herenboeren is een mooie vorm van landbouw, met veel respect voor de natuur. Bij Rotterdam werken we ook nauw met hen samen."

Eigen andijvie

Locatie

Een Herenboerderij heeft ongeveer 20 hectaren nodig om voldoende voedsel te produceren. Denk hierbij aan akkers voor groenten, weides voor het vee en een boomgaard voor het fruit. Van Leeuwen: "Bij Rotterdam verpachten we sinds 2020 grond aan de Herenboeren Vlinderstrik. Daar lopen nu kippen en varkens door de polder en zijn er al vele groenten geoogst, zonder het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. We zien insecten, vogels en kleine zoogdieren terugkeren in de polder." De Herenboeren Groene Hart starten nu hun boerderij bij Leimuiden, aan het veenriviertje 'de Drecht'. Natuurmonumenten en Herenboeren Groene Hart hebben in het verleden ook gekeken of het mogelijk was om tegen de Nieuwkoopse Plassen aan, op grond van de vereniging, een Herenboerderij te starten. "Dit bleek niet mogelijk, het telen van aardappelen of een boomgaard gaat nu eenmaal niet samen met bijvoorbeeld de weidevogeldoelstellingen die we op onze gronden hebben. Dus mooi dat het nu ergens anders wel gelukt is."

De boerderij

Zoals gezegd, een Herenboerderij is een kleinschalige, coöperatieve boerderij, eigendom van ca. 200 huishoudens (Herenboeren genoemd) uit de omgeving. De coöperatie bepaalt wat er gegeten gaat worden en kiezen gezamenlijk een boer. De boer is in dienst van de coöperatie, zorgt voor het fruit, de aardappels en zo'n 50 verschillende soorten groenten. De boer verzorgt ook de varkens, runderen en kippen, die vlees en eieren leveren. Een Herenboerderij produceert duurzaam, met respect voor het milieu, de bodem, de dieren en de boer.

 

Aardappel

Herenboeren gezocht

'Herenboeren aan de Drecht' heeft nu bijna 200 deelnemers, dat aantal is nodig om ook echt te kunnen starten. Herenboeren investeren eenmalig bij het instappen als lid van de coöperatie. Daarnaast betalen ze wekelijks een bedrag voor het voedselpakket, ongeveer 12 euro per voedselpakket per week. Maar een Herenboerderij is meer dan een leverancier van voedsel. Leden kunnen meehelpen op de boerderij, recepten uitwisselen, samen koken en workshops organiseren. Alle informatie is te vinden op de website van Herenboeren Groene Hart. Ook is de coöperatie nog op zoek naar een boer, dus ook mensen met die aspiraties kunnen zich melden.

Arie van der Berg

Meer locaties

In de provincie Zuid-Holland poppen de initiatieven voor het starten van een Herenboerderij als kool uit de grond. Deze locaties staan weergegeven op de site van de Herenboeren. Boswachter Juriaan hoopt dat er meer locaties snel gerealiseerd worden. "We moeten gezamenlijk de landbouw in ons land verduurzamen. Het produceren via een Herenboerderij is daar zeker een goede vorm van." Natuurmonumenten wenst Herenboeren aan de Drecht dan ook heel veel succes met het produceren!

 

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter