Word lid
Wandelen

Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen

Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen

2.58 km

Waar

Nieuwkoopse Plassen

Wandelen

Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen

Vanuit Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen wandel je zo naar Ruygeborg. Een nieuw natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken.

Bijzonder aan dit natuurgebied is dat het nog in de kinderschoenen staat. Ruygeborg is nieuwe natuur en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

Ruygeborg verbindt de Vinkeveense Plassen met de Nieuwkoopse Plassen. En deze verbinding blijkt zeer belangrijk: de eerste lepelaar is er namelijk al gezien!

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A2:
Neem afslag Breukelen (nr 3). Volg de borden Woerden tot u de N212 op kunt richting Wilnis en Amsterdam. Sla de eerste afslag linksaf richting Nieuwkoop (N463). Na 13 km waar de weg in Nieuwkoop met een scherpe bocht naar rechts gaat, rechtdoor gaan en meteen bij de eerste ophaalbrug links is het bezoekerscentrum. Als de parkeerplaats vol is, kun je parkeren bij het natuurgebied Ruygeborg. Volg hiervoor de TOP-borden 'Natuurmonumenten Ruygeborg'.

Vanaf A4:
Neem afslag Zoeterwoude / Rijndijk (afslag 6a) en ga richting Alphen aan den Rijn. Volg de borden Alphen (ongeveer 15 km) tot u de Nieuwkoopseweg (N231) richting Nieuwkoop op kunt. Volg dan de ANWB-borden 'Nieuwkoop en Natuurmonumenten'.

Vanaf A12 / N11:
Voeg vanaf de A12 op de N11. Neem afslag Nieuwkoop/Boskoop. Volg dan de ANWB-borden richting Nieuwkoop en uiteindelijk 'Natuurmonumenten'.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf station Alphen a/d Rijn gaat bus 147 richting Uithoorn. Je kunt uitstappen bij de halte Meeuwenlaan in Nieuwkoop; het is vanaf hier een klein minuutje lopen naar het bezoekerscentrum.
Wil je naar werkschuur De Kievit om daar te wandelen? Reserveer minimaal een uur van tevoren de Regiotaxi Holland Rijnland (http://www.rthr.nl/). Deze rijdt vanaf verschillende plekken (stations Woerden en Alphen a/d Rijn) naar de Nieuwkoopse Plassen.

De route

 Startpunt

Nieuwkoopse Plassen

Wat wij hier doen

De schoonheid behouden

Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.

Help mee
2.58 km

Wandelroute Jos Gemmekepad door Ruygeborg, Nieuwkoopse Plassen