Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landgoed Oosterheide in het zonnetje

17 mei 2023 | Ruud Smeulders

Het Landgoed Oosterheide is een van de mooie stiltegebieden in Brabant waar je lekker kunt gaan wandelen. Het ligt in de strook van heide en bosgebieden tussen Breda en Oosterhout. Een wandeling wordt echter veel interessanter wanneer je het boek over Oosterheide leest. De indrukwekkende cultuurhistorie van dit gebied zijn de moeite van het lezen zeker waard. Bij een wandeling zul je daarna diverse zaken herkennen. Zoals de oude schietheuvels en het witte “kasteeltje”.

boek Landgoed Oosterheide

Dankzij het natte voorjaar en veel zon ziet de natuur er op dit moment weer prachtig uit. Dat kun je vooral op dit landgoed prima bewonderen. Oosterheide is een van de pareltjes van natuurbehoud in West-Brabant. Dit landgoed van Natuurmonumenten heeft een met rode pijlen aangegeven wandeling van ongeveer een half uur. Dat wordt echter langer wanneer je eerst het boek over dit landgoed leest. Begin van het jaar is dit boek gepubliceerd. Daarin kun je niet enkel over de bijzondere natuur van dit gebied lezen, maar je leest vooral over de cultuurgeschiedenis van dit stukje Brabant.

Een groot deel van die rijke cultuurgeschiedenis is nog altijd goed zichtbaar. Op het landgoed zie je onder meer drie kogelvangers en de resten van een aarden fort. Dat zijn overblijfselen van grote militaire oefeningen uit de achttiende eeuw. Daarnaast is er een landhuis (het witte kasteeltje) met de nodige bijgebouwen, wat niet voor niets nu rijksmonumenten zijn. Verhalen over het landgoed, over ridders, oorlogen, diverse militaire oefeningen, heksen, bosnimfen, spoken, over de bewoners en over het huidige beheer maken een wandeling door dit gebied dan extra interessant. Het boek geeft de lezer handvaten om dit mooie landgoed tussen Oosterhout en Breda met andere ogen te bekijken.

Hierbij een link naar de uitgever van het boek. Het boek is via deze link te koop, maar ook via alle Nederlandse boekwinkels, zowel de fysieke als de online winkels, besteld worden.

Ruud Smeulders