Ga direct naar inhoud

Villa Oud Groevenbeek

Deze Jugendstil villa op de Veluwe ligt op een klein, maar heel gevarieerd landgoed tussen Ermelo en Putten. Ook te zien: een koetshuis, was- en drooghuis, druivenkas en watertoren.

Villa Oud Groevenbeek

Het oorspronkelijke interieur van villa Oud Groevenbeek is goed bewaard gebleven. Kenmerkend zijn de hoge plafonds met decoratief stucwerk, het tegelwerk op de wanden, gekleurd glas in lood met bloemmotieven en een hertenkopje boven de vestibuledeuren. De schoorsteenmantels zijn in ieder vertrek van een andere marmersoort. In de geheel betegelde keuken zijn een oude schouw, een pomp en tegelwerk met oud-Hollandse voorstellingen te bewonderen. Het tegelwerk van de centrale hal heeft gestileerde bladmotieven, de trap is uitgevoerd in houtsnijwerk en de ijzeren balusters zijn voorzien van florale motieven. Topstuk is de herenkamer met een klassiek cassettenplafond, houten neorenaissance betimmeringen op de wanden en gobelins met jachttaferelen.

Logeren op Oud Groevenbeek

Wil je de monumentale villa ten volle beleven, kom dan logeren op Oud Groevenbeek. In 2013 zijn vakantiesuites in het landhuis gerealiseerd.

Zo’n fraaie druivenkas als op Oud Groevenbeek zie je zelden. De 25 m lange, in 1915 gebouwde, kas is volledig gerestaureerd. Zelfs de oude tandwielconstructie van de ramen functioneert weer. Vroeger stond hier een enorm kassencomplex dat deed denken aan het bekende Crystal Palace in Londen. Het waren vooral bloemenkassen. Het kweken van bloemen was een grote hobby van de vroegere eigenaar. De sierlijke vorm van de druivenkas ontstond doordat er gebogen glasplaatjes zijn gebruikt. In de kas staan druivenranken, waarvan sommige wel 90 jaar oud zijn. Van deze druiven maakt Wijngaard Oud Groevenbeek jaarlijks zo’n 50 flessen ‘Chateau Oud Groevenbeek’.

Wijnproeverij met rondleiding uitsluitend op afspraak. 

voor meer informatie kun je mailen naar [email protected]

Druivenkas op landgoed Oud Groevenbeek

Druivenkas op landgoed Oud Groevenbeek

De watertoren op de heuvel achter de kas is een opvallende verschijning. Gebouwd in 1912 in de vorm van een kasteeltoren met boogramen en kantelen is het behalve functioneel ook een opvallende blikvanger, een folly, in het park. De villa en de vele bloemenkassen, de druivenkas en de moestuin hadden veel water nodig. De verhoogde ligging van de watertoren zorgde voor voldoende waterdruk op de waterleiding. Hoe groter de waterdruk, hoe krachtiger de waterstroom. De kelders van de toren huisvesten nu verschillende soorten vleermuizen. Een uitkijkplatform op de watertoren geeft een ‘heerlyck’ uitzicht op het park. De bosranden zijn versierd met veel bijzondere bomen en heesters zoals hemelboom en vederesdoorn.

Watertoren

Watertoren

Bij ieder historisch landhuis vind je een koetshuis, de garage uit die tijd. De oude stalindeling bood ruimte aan vier paarden en in de naastgelegen ruimte was plaats voor meerdere koetsen. In het koetshuis zijn de oude paardenstallen nog, compleet met voerbakken en ruif. Het karakteristieke houten bijgebouw stamt in dezelfde periode als het landhuis, maar heeft niet dezelfde architectuur.

Koetshuis

Koetshuis

Naast het koetshuis staat een zeldzaam voorbeeld van een was- en drooghuis. Hier werd vroeger de was van het landhuis gedaan. Het wassen was handwerk, met wasbord en wringer. Het drogen gebeurde met een voor die tijd hypermoderne drooginrichting. De ijzeren drooginrichting van de firma Zimmerman Wasinrichtingen in Utrecht heeft een rij uittrekbare droogrekken die van onderaf via een kolengestookte kachel verwarmd werden. De stoom die hierbij ontstond werd via een schoorsteen afgevoerd.

  • Bouwjaar: 1907-1908
  • Architect: Bureau L.A. van Essen en J. van Zeggeren
  • Status: Rijksmonument
Was- en drooghuis

Was- en drooghuis

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid