Ga direct naar inhoud
Terug

Koepelroute, tussen Roosendaal en Zundert

Waar: Wallsteijn

Koepelroute theekoepel
4 uur 31
13,6 km

Over de route

Prachtige, lange wandelroute langs de cultuurhistorie van verschillende landgoederen en theekoepels.

Wandel deze route met onze route app

De route is aangegeven met blauwe pijlen.

Een afwisselende wandeling tussen Schijf, Achtmaal en Zundert. De landgoederen zijn ontstaan als ontginningen van een voor de turfwinning afgegraven hoogveengebied. Tijdens het wandelen passeer je de beroemde theekoepel van Henriëtte Roland Holst waar zij beroemde gasten ontving zoals Herman Gorter en H.P. Berlage.

Waar kun je starten

Wallsteijn
Startpunt

Parkeerplaats Herberg 't Pannehûske

Wat kom je onderweg tegen?

01 Wallsteijn
01 Wallsteijn

1. Landgoed Wallsteijn

Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. De naam Wallsteijn is ontstaan uit defamilienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om het landgoed en de eigenaar een zekere status te geven!Het landhuis en de aangrenzende tuin (rechts van het wandelpad) zijn particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek. Het overige deel (links van het wandelpad) van het landgoed is opengesteld voor wandelaars.Ben je benieuwd naar de historie en landgoed Wallsteijn? Loop dan eens de Wallsteijnroute (paarse route). Een fraai rondje van 2,5 km.Het landgoed Wallsteijn staat bekend om de nachtegalen. De zang van deze qua uiterlijk onopvallende vogels kun je bewonderen van half april tot in augustus.

02 Jachtkoepel
02 Jachtkoepel

2. Jachtkoepel

Welkom bij de eerste koepel op deze route, die meer dan 200 jaar geleden, omstreeks 1800 is aangelegd.Oorspronkelijk was de koepel bedoeld als rustpunt voor jachtgezelschappen. De koepel werd ook wel de jachtkoepel genoemd. De mensen gebruikten deze heuvel en koepel naast rustplek, ook als schuilplek en om inspiratie op te doen.Deze koepel is later door Natuurmonumenten gerestaureerd. Vanuit deze koepel heeft u een mooi uitzicht over de landerijen. Vooral rond de schemer kun je hier naar wild speuren, zoals reeën die in de velden komen grazen.

03 Koekoek

3. Koekoek

We hebben het natuurgebied dat Natuurmonumenten beheert en beschermt even verlaten. Je wandelt hier door een kleinschalig landbouwgebied dat hier van oudsher ligt; rechts zie je nog een pittoresk landbouwhuisje.Het open agrarisch landschap kenmerkt zich onder andere door de kleinschalige graslanden. Het is een goed leefgebied voor de koekoek, die houdt van overzichtelijke, gevarieerde en open landschappen met voldoende zitplaatsen. Helaas verdwijnen deze kleinschalige landschappen steeds meer en heeft de koekoek het niet altijd even makkelijk.De koekoek, slim of gemeen?Zodra je de koekoek één keer in je leven hebt gehoord, weet je hoe hij aan zijn naam komt. Maar ook het broedgedrag van de vogel is heel interessant! Moeder legt haar ei namelijk in het nest van andere vogels. Het koekoeksjong komt vervolgens vaak net iets eerder uit en werkt de andere kuikens uit het nest.En de onwetende pleegouders vliegen zich een ongeluk om het koekoeksjong te voeden. Want vaak zijn de pleegoudervogels van een kleinere soort dan de koekoek. Maar ook dat is natuur. En het maakt de koekoek een bijzondere vogel, die ook het beschermen waard is!

Praktische informatie

  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda