Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden in Schiezone bij Rotterdam afgerond

28 september 2020 | Juriaan van Leeuwen

Natuurmonumenten heeft in samenwerking met Gemeente Rotterdam de Schiezone, een gebied gelegen tussen Rotterdam en Delft, opnieuw ingericht. De afgelopen maanden hebben machines werkzaamheden uitgevoerd om meer natuur in de polder te creëren. Inmiddels zijn deze afgerond, de boswachters heten je van harte welkom!

Zwanenbloem

Natuur & recreatie

Johan Bezemer werkt als boswachter bij Natuurmonumenten. Hij legt uit: “De inrichtingsmaatregelen leggen een basis voor meer natuur in de polder. Goed beheer is hierbij essentieel. De boswachters zullen de polder samen met de boeren blijven beheren. Zo worden de bloemrijke graslanden gemaaid of beweid met koeien. Het land wordt schraler, waardoor verschillende plantensoorten en bloemen zoals dotterbloemen de kans krijgen om te groeien.” Er komt dus meer afwisseling in de polder waar bloemen, bijen en vlinders van profiteren. De insecten zullen op hun beurt meer vogels aantrekken. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en Omgevingsfonds Midden-Delfland.

Wat is er gebeurd?

Het doel van de werkzaamheden is om meer natuur te creëren in de polder. Om dit mogelijk te maken, is het middendeel van de polder de waterstand verhoogd en kan deze door de seizoenen heen fluctueren. Hiervoor zijn dammen, duikers en stuwen aangebracht in het gebied. Onder andere het hogere waterpeil in de polder zorgt voor bloemen en bijen in de polder. Een aantal van de sloten in het gebied zijn voorzien van natuurvriendelijke oevers zodat een vogel als de scholekster hier gemakkelijk een hapje eten kan zoeken.

Dotterbloem

Dotterbloem

Meer nieuwe natuur aan de noordrand van Rotterdam

Op dit moment wordt er volop gewerkt aan de noordrand van Rotterdam. Niet alleen wordt de A13/A16 aangelegd. Ook staan er machines in natuurgebieden zoals Polder Schieveen en de Schiebroekse Polder. “Het is een gek gezicht, een kraan in een weidevogelgebied. Maar de weidevogels zijn inmiddels naar Afrika om daar te overwinteren. Wij zorgen er samen met Gemeente Rotterdam voor dat het gebied beter wordt ingericht, zodat ze komend voorjaar een betere plek hebben om te broeden”, vertelt boswachter Johan Bezemer van Natuurmonumenten.

Toekomstmuziek: wandelroute vanaf Landgoed de Tempel naar Delft

De werkzaamheden in de Schiezone zijn afgerond waardoor je nu de hele polder kunt doorkruisen. Wandel vanaf de Delftweg in Rotterdam de polder in, kom de koeien van de boer tegen en stuit op de archeologische resten van een oude boerderij. De stalen bruggetjes zorgen voor een oversteek over de sloot naar een volgend weiland. “We nodigen je van harte uit om de Schiezone al te ontdekken. Maar, er staat nog meer op stapel”, vertelt boswachter Johan Bezemer. Op dit moment werkt Natuurmonumenten samen met begraafplaats Hofwijk en boer Bas van den Berg om de route vanaf Landgoed de Tempel richting ArtCentre Delft te laten lopen. “Dat is een lange-afstandsroute door oer-Hollands polderlandschap, middenin de Randstad.”

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter