Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswerkzaamheden voor een gezond en toekomstbestendig bos

11 april 2024 | Ramona Fredriks

Na de zomer van 2024 voert Natuurmonumenten boswerkzaamheden uit in natuurgebied Reeënberg. De gemarkeerde Japanse lariksen worden verwijderd of bewerkt tot dood hout als voedselbron voor talrijke plant- en diersoorten. Hierdoor ontstaat ruimte voor de omvorming naar een inheems, toekomstbestendig en vitaal bos.

Boswerkzaamheden Reeenberg 2024

In het najaar planten we 11.000 jonge inheemse struiken en bomen, zoals zomereik, ratelpopulier, boswilg, lijsterbes en meidoorn. De soortenrijkdom aan planten, bodemleven, vogels en andere dieren (de biodiversiteit) krijgt zo een enorme impuls.

Japanse lariksen

De Japanse lariksen zijn niet bestand tegen de huidige klimaatomstandigheden. Door ze weg te halen ontstaat ruimte voor de omvorming naar inheems bos met verschillende boom- en struiksoorten die het bos in de toekomst gezond en vitaal houden. Variatie in soorten maakt het bos beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, ziektes of plagen. Krijgt één soort het zwaar? Dan zullen de overige soorten het bos in stand houden.

Loofbomen en struiken als brandpreventie

Vanwege de strategisch belangrijke plek - op de overgang tussen natuur en grote recreatieparken - is loofbos in natuurgebied Reeënberg meer gewenst. Loofbos houdt namelijk beter vocht vast en is in staat om grote natuurbranden te remmen.

Voldoende licht en bescherming van jonge aanplant 

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe aanplant voldoende licht krijgt, is de ondergroei van Japanse lariks al in het voorjaar van 2024 verwijderd. Ook is een raster om het plantvak geplaatst. Dit raster beschermt de aangeplante bomen en struiken tegen herten en reeën, die de jonge boompjes graag eten. Als we geen omheining plaatsen, dan zullen de herten en reeën de jonge aanplant kaalvreten. Met als gevolg dat de omvorming naar inheems bos niet lukt. Bescherming door een raster is dus noodzakelijk. Wanneer de bomen en struiken groot genoeg zijn, wordt het raster weer verwijderd.

Raster Reeënberg

Dit raster beschermt de aangeplante bomen en struiken tegen herten en reeën, die de jonge boompjes graag eten.

Markeringen op de bomen

Wat betekenen de markeringen op de stam van bomen?

  • De Japanse lariksen met een rode stip worden verwijderd. Deze zullen hoogwaardig worden verwerkt in bijvoorbeeld bouwhout of vloeren.
  • De lariksen met een rode R-markering worden 'geringd' door onderaan de stam een snee in de bast te maken. De sapstroom wordt onderbroken, waardoor de boom afsterft en uiteindelijk omvalt. Verschillende dieren en schimmels kunnen van deze staande dode bomen profiteren. Zoals spechten en doodhout kevers.
  • De lariksen met een rode L-markering worden 'omgelierd'. Door bomen omver te trekken en te laten liggen, bootsen we een storm na. De kluit die omhoog komt zorgt voor een open zand bodem, waar bijvoorbeeld zandbijen van profiteren.
Ramona Fredriks
Ramona Fredriks