Natuurgebied

Rietputten

Baardman in de Rietputten

Welkom in Rietputten

Ten westen van Rotterdam, vlakbij Vlaardingen, ligt een klein natuurgebied met de naam Rietputten. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je hier heerlijk wandelen tussen het ruisende riet en zingende rietvogels.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Rietputten

Over het gebied

Ten westen van Rotterdam, vlakbij Vlaardingen, ligt een klein natuurgebied met de naam Rietputten. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je hier heerlijk wandelen tussen het ruisende riet en zingende rietvogels. Het wandelpad loopt over oude kades en is tegenwoordig een geliefd rondje voor omwonenden.

Ontstaan Rietputten

De Rietputten zijn ontstaan doordat hier eind jaren '90 bagger is gestort in een baggerdepot. Het gebied ligt daardoor hoger dan de omgeving. Op het baggerdepot heeft zich natte rietnatuur ontwikkelt waar vandaag de dag veel rietvogels een huisje hebben gevonden.

 

Rietgors

Rietvogels in de Rietputten

Het riet heeft zich de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen. In het natuurgebied is er nu een combinatie van jong en oud riet. Zo is er hier voor allerlei soorten rietvogels een plekje te vinden om naar voedsel te zoeken of te broeden. De rietgors met z'n zwarte kopje vliegt vast voorbij. En juist op het oude riet komen het bijzondere baardmannetje en roerdomp af. Deze schuwe vogels zult u niet vaak zien. Misschien is het 'ge-hoemp' van de roerdomp wel te horen.

Slimme baardmannetjes

Vooral bijzonder in het gebied is de grote populatie zeldzame baardmannetjes, de grootste groep van Zuid-Holland. Deze slimme moerasvogel eet zomers insecten en past zijn maag aan zodat hij in de winter zaadjes kan eten.

Zingende blauwborst

Dreiging van de Blankenburgtunnel

Niet alleen voor zeldzame soorten zijn de Rietputten belangrijk, ook voor de blauwborst, hermelijn en bruine kiekendief. Met de komst van de Blankenburgtunnel zou dit bijzondere natuurgebied helemaal verdwijnen. Natuurmonumenten probeert dit tegen te houden. Lees meer in ons dossier Blankenburgtunnel of op Facebook.

Ontspanning vanachter je beeldscherm

De boswachters laten je op Instagram zien dat natuur overal en heel dichtbij kan zijn. Verbaas je over planten die tussen de stenen een weg naar het zonlicht vinden, of over de zeldzame vogels die op fietsafstand van de stad een slaapplek vinden in Midden-Delfland. Volg ons op Instagram >