Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Rietputten

Baardmannetje

Over de Rietputten

Ten westen van Rotterdam, vlakbij Vlaardingen, ligt een klein natuurgebied met de naam Rietputten. Helaas gaat - ondanks een jarenlange strijd van natuur- en bewonersorganisaties en vele anderen - de Blankenburgtunnel er komen. Deze weg zal een groot deel van dit prachtige natuurgebied verwoesten. De Rietputten is niet toegankelijk voor wandelaars vanwege de aanleg hiervan.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Rietputten
 • Routes
 • Over het gebied

  Ten westen van Rotterdam, vlakbij Vlaardingen, ligt een klein natuurgebied met de naam Rietputten. Helaas gaat - ondanks een jarenlange strijd van natuur- en bewonersorganisaties en vele anderen - de Blankenburgtunnel er komen. Deze weg zal een groot deel van dit prachtige natuurgebied verwoesten. 

  Vanwege de aanleg van de Blankenburgtunnel is dit gebied niet meer toegankelijk. 

  Ontstaan Rietputten

  De Rietputten zijn ontstaan doordat hier eind jaren '90 bagger is gestort in een baggerdepot. Het gebied ligt daardoor hoger dan de omgeving. Op het baggerdepot heeft zich natte rietnatuur ontwikkelt waar vandaag de dag veel rietvogels een huisje hebben gevonden.

  Rietvogels in de Rietputten

  Het riet heeft zich de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen. In het natuurgebied is er nu een combinatie van jong en oud riet. Zo is er hier voor allerlei soorten rietvogels een plekje te vinden om naar voedsel te zoeken of te broeden. De rietgors met z'n zwarte kopje vliegt vast voorbij. En juist op het oude riet komen het bijzondere baardmannetje en roerdomp af. Deze schuwe vogels zult u niet vaak zien. Misschien is het 'ge-hoemp' van de roerdomp wel te horen.

  Slimme baardmannetjes

  Vooral bijzonder in het gebied is de grote populatie zeldzame baardmannetjes, de grootste groep van Zuid-Holland. Deze slimme moerasvogel eet zomers insecten en past zijn maag aan zodat hij in de winter zaadjes kan eten.

  Dreiging van de Blankenburgtunnel

  Niet alleen voor zeldzame soorten zijn de Rietputten belangrijk, ook voor de blauwborst, hermelijn en bruine kiekendief. Met de komst van de Blankenburgtunnel verdwijnt dit bijzondere natuurgebied helemaal. Natuurmonumenten heeft samen met natuur- en bewonersorganisaties dit geprobeerd tegen te houden. Helaas heeft de Raad van State besloten dat de weg aangelegd mag worden. Lees meer op www.natuurmonumenten.nl/blankenburgtunnel.

  Rietputten

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Skeelerroute in Midden-Delfland

  Kan het idealer: zoevend door een land van vogels en bloemen werken aan billen, benen en buik? Bijkletsen bij koffie in een verrassend nieuw tentje én genieten van rust en ruimte dichtbij de stad. Een hemel vol luchten, sloten als lijnen door het land, kwakende kikkers en groo...

  • 27.8 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Direct naar

  Rietputten

  Wat wij hier doen

  Voor een mooi Midden-Delfland

  Natuurmonumenten zet zich in voor het behoud van een open Midden-Delfland. Zo hebben de boswachters van Natuurmonumenten zich samen met diverse natuur- en bewonersorganisaties waaronder Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en de Midden-Delfland Vereniging tegen de komst van de Blankenburgtunnel. Helaas heeft de Raad van State bepaald dat de Blankenburgtunnel mag komen. Maar de boswachters blijven werken aan een mooi en open Midden-Delfland.

  Help jij mee?
  logo