33.4 km
’s-Gravelandse Buitenplaatsen
Op de tien statige ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, vlak bij Hilversum, brachten welvarende kooplieden uit de Gouden Eeuw hun zomers door. Om de waardevolle geschiedenis van de buitenplaatsen te bewaren, is veel liefde nodig. Maar ook kennis, tijd en geld. Natuurmonumenten, al sinds 1933 betrokken bij de buitenplaatsen, onderhoudt de landgoederen met respect voor het verleden. Zo bleven de originele tuinontwerpen met Engelse of Franse landschapselementen, waterpartijen en doorkijkjes behouden. Bij ieder landhuis wil je wel even afstappen. De klok lijkt hier 100 jaar te hebben stilgestaan. Je verwacht haast een koetsje met parmantige paardjes op de oprijlaan. Deze ontdekkingstocht begint bij bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in ’s Graveland. Daarnaast ligt het gezellige Café-Restaurant Brambergen.
08 -> 081 -> 082 -> 083 -> 084 -> 085 -> 100 -> 08 -> 10 -> 36 -> 50 -> 51 -> 53 -> 56 -> 220 -> 22 -> 160 -> 63 -> 90 -> 98 -> 82 -> 31 -> 12 -> 09 -> 092 -> 090 -> 09 -> 091 -> 093 -> 120 -> 09 -> 08
Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.
De buitenplaats is genoemd naar zijn eigenaar Adriaen Dirkszn Sperwer. Hij bouwt een huis in de buurt van de uit 1634 daterende boerderij Bramsbergen. Jan Bernd Bicker, gehuwd met Catharina Boreel, verwerft het huis in de loop van de 18de eeuw.
Vanaf TOP 's-Graveland kun je onder andere het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten en de verschillende schitterende buitenplaatsen die 's-Graveland rijk is, bezoeken.
Statige lanen, eeuwenoude gebouwen en idyllische waterpartijen. Dit is ook het hoofdkantoor van Natuurmonumenten.
Boekesteyn (afgeleid van ‘boeke’, ofwel beuk) heeft een parkachtig bos en statige beukenlanen. De boerderij is het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.
Duurzaam eten, kazen uit de streek, pastinaak en Wijdemeren-rund. Brambergen is vernoemd naar de nabijgelegen hofstede uit 1634.
In de 18e eeuw werd hier een statig landhuis gebouwd met de naam Bantam. Maar het huis raakte in verval en in 1971 werd het afgebroken. Wat overgebleven is zijn een paar bordestreden. En een deel van de landschapstuin, aangelegd door de bekende tuinarchitect Zocher die het ‘Klein Zwitserland’ noemde.
In een groene, landelijke omgeving, omringd door koetjes en kalfjes, bijen en bloemen, vogels en fazanten, bent u van harte welkom in deze ruime, sfeervolle pannenkoekenboerderij. Plof gezellig neer binnen in het rustieke restaurant of buiten op het overdekte terras.
Groenveld is een klassieke buitenplaats. Hier zijn het huis, de bijgebouwen, de tuin en het park een strak ontworpen geheel. De voor het huis gelegen boerderij levert in de 18de en 19de eeuw alleen producten voor de bewoners en hun gasten.
Vanaf de Leeuwenlaan zie je het trotse landhuis al liggen. Met in de voortuin een historisch speelhuisje in de sfeer van een Amsterdams grachtenpand, en een theekoepel uit 1824.
Deze boerderij bestaat sinds 1947 en is mooi gelegen tussen de bossen. Op deze zorgboerderij, de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland, wordt er groente, fruit en kruiden geteeld.
Op het landgoed Hilverbeek woonde in de 19e eeuw Hendrik Six. Hij introduceerde de camelia in Nederland. Als liefhebber van exotische planten liet ook een slangenmuur bouwen en een oranjerie.
Deze prachtige buitenplaats is ooit gesticht door Anthonis Oetgens van Waveren (Oud-burgemeester van Amsterdam) en genoemd naar zijn echtgenote Anna Spiegel. Het landhuis, uit ca 1640, is in 1808 afgebroken.
Vorige eeuw verzamelde Frans Ernst Blauw, gehuwd met jonkvrouwe Louise Six, hier bizons, gnoes, trompetzwanen, exotische bomen en planten. Vandaag kun je genieten van de bijzondere siertuin en de rododendronvallei.