Word lid
Wandelen

Wandelroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Wandelroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen

17.07 km

Waar

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Wandelen

Wandelroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Ontdek de boeiende cultuurhistorie van deze buitenplaatsen uit de gouden eeuw.

Je wandelt over acht 's-Gravelandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Onderweg ontdek je de boeiende cultuurhistorie van deze buitenplaatsen uit de gouden eeuw. In de lente en zomer kun je tijdens het wandelen genieten van de bloemenpracht op de buitenplaatsen van 's-Graveland. 's Winters vormen de landhuizen met omliggende parkbossen een prachtig stilleven.

Route is gemarkeerd met gele pijltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A2 (Amsterdam-Utrecht)
Neem de afslag Hilversum. Ga linksaf onder het viaduct door en volg deze weg richting Hilversum (N201). Na ongeveer 8 km neem je bij de stoplichten afslag ’s-Graveland. Je rijdt rechtdoor ’s-Graveland in. Je rijdt nu op het Zuidereinde. Bij de kruising met stoplichten ga je rechtdoor. Je rijdt nu op het Noordereinde (het bezoekerscentrum staat bij de kruising al aangegeven op de ANWB-borden). Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je rechterhand.

Vanaf de A1 (uit de richting Amsterdam)
Neem de afslag Blaricum/Huizen. Aan het einde van de afrit steek je de weg over. Je rijdt nu op de Amersfoortsestraatweg (parallel aan de A1). Bij de stoplichten volg je de afslag Bussum/’s-Graveland. Deze weg (Ceintuurbaan) rij je helemaal uit tot de volgende afslag ’s-Graveland. Bij de tweede stoplichten neem je de afslag Amsterdam/’s-Graveland/Weesp, je rijdt nu op de Franse Kampweg. Deze weg volg je tot de stoplichten bij de afslag ’s-Graveland. Sla linksaf het Noordereinde op. Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je linkerhand.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf het NS-station Hilversum of NS-station Naarden-Bussum bus 105, halte ’Natuurmonumenten’ in ’s-Graveland. Volg het weggetje richting het bezoekerscentrum.
Bij station Hilversum en Naarden-Bussum is fietsverhuur mogelijk, het is 6 kilometer fietsen.
Vanaf station Bussum-Zuid is het ongeveer 5 kilometer wandelen naar het bezoekerscentrum.

De route

 Startpunt

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

1Landhuis Boekesteyn

Landhuis Boekesteyn is rond 1720 gebouwd voor Nicolaes Sautyn. Deze telg uit een machtige Amsterdamse koopvaardijfamilie liet bijbehorende grazige weidegronden veranderen in strakke tuinen met eendere vijvers. Franse stijl De geometrie voert de boventoon. Een symmetrische opzet met rechte lanen, geschoren hagen en veelvuldig gebruik van meetkundige figuren. Alles op zijn ‘logische’ plek. De naam Boekesteyn is dan nog niet officieel. In 1763 komt de buitenplaats in bezit van Salomon Dedel. Hij bouwt in 1770 een nieuw huis. Hij is degene die de definitieve naam geeft: Landgoed Boekesteyn.

Landhuis Boekesteyn
Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Wat wij hier doen

We helpen je graag

In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

Help mee de natuur te beschermen
17.07 km

Wandelroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen