Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herbouw slangenmuur op Schaep en Burgh van start

08 maart 2021 | Geeke Remmelts

Natuurmonumenten start deze week met de herbouw van de slangenmuur op buitenplaats Schaep en Burgh in ‘s-Graveland. De driehonderd jaar oude fruitmuur waaide vorig jaar om tijdens een zware winterstorm. Deze slangenmuur is het hoogste exemplaar van Nederland en bovendien een rijksmonument.  

Omgewaaide slangenmuur

Johan van Galen Last, tuinbaas op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, is heel blij dat de opbouw van start gaat. “De slangenmuur is een van de mooiste historische elementen op de buitenplaatsen en zoals hij er nu bij staat is natuurlijk maar een triest gezicht. Het is geweldig dat we de muur nu weer kunnen opbouwen, mede dankzij de vele donaties die wie hebben ontvangen.”

Restauratie

Het ontmantelen van de omgevallen muur was een enorme klus. Vrijwilligers bikten wekenlang de stenen uit de mortel om deze te kunnen hergebruiken. Ongeveer de helft van de oude stenen kan weer gebruikt worden voor de opbouw. De nieuwe stenen komen uit een Hollandse steenbakkerij en verschillen niet in aanzicht en grootte. Van Galen Last: “Ik kan niet wachten om nieuwe fruitbomen tegen de muur aan te planten. Als alles meezit, kunnen bezoekers deze zomer weer genieten van de slangenmuur.”

Fruitmuur

De 18e-eeuwse slangenmuur op Schaep en Burgh is met 3,5 meter de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland. De muur dankt zijn naam aan de vorm: kronkelend als een slang. Hij is gericht op het zuiden zodat hij snel opwarmt. In de bochten ontstaan luwten met een warm microklimaat, waardoor er exotische vruchten als abrikozen en vijgen kunnen groeien. Door deze vruchten aan hun gasten te serveren, konden de vroegere bewoners hun rijkdom tonen. Het was een tijdrovende klus om zo’n fruitmuur te onderhouden, dus daarvoor hard je flink wat personeel nodig.

Slangenmuur

De slangenmuur in betere tijden

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven