Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bescherming schaapskudde tegen de wolf

21 januari 2022 | Bianca de Craen

Natuurmonumenten beschermt natuur in Nederland en de wolf is een beschermd dier. Natuurmonumenten staat positief ten opzichte van de terugkeer van de wolf. Boswachter Frans Reijnen: “De wolf heeft grote invloed op het natuurlijk evenwicht: prooidieren als reeën en wilde zwijnen gedragen zich anders, aaseters vinden meer voedsel. Er ontstaat een completer eco-systeem. Daarom vindt Natuurmonumenten de terugkeer belangrijk. Maar hij brengt ook uitdagingen en dilemma’s met zich mee. Daarom helpen wij herders bij het beschermen van onze schaapskuddes.

wolf

Extra hoge schrikdraad-afrasteringen

Boswachter Frans Reijnen nogmaals: “Je kan de wolf niet verwijten dat hij zijn instinct volgt. Het is aan ons, mensen, om onze eigen dieren te beschermen. Wij ondernemen in ieder geval nu al actie door o.a. onze schaapskuddes met Schoonebeekers op de Brunssummerheide en Mergellanders op de Sint- Pietersberg te beschermen met de inzet van extra hoge schrikdraad-afrasteringen in het veld. Daarmee willen we voorkomen dat de wolf de schapen aanvalt.”

Inhoud campagne

Met de campagne wil Natuurmonumenten zin en onzin van elkaar scheiden en meer begrip creëren voor dit schitterende grote roofdier. In de campagne ‘Wennen aan de wolf’ leggen we uit hoe de wolf leeft en wat zijn komst betekent voor mens en dier. Over de wolf gaan een hoop fabels rond. Hoeveel schapen eet een wolf nou eigenlijk? Is hij gevaarlijk voor de mens? En hoort hij wel thuis in Nederland? Op die vragen geven we antwoord via de campagnewebsite www.natuurmonumenten.nl/wennen-aan-de-wolf.

Wolf en mens, wolf en natuur

De campagne loopt een maand en is vooral via online kanalen te zien. Daarbij worden ook nieuwe filmpjes ingezet. In het eerste filmpje zien we hoe een wolf zijn weg zoekt in Nederland.

wolf fencing

Extra hoge flexnetten

Deze flexnetten van 120 cm zijn hoger dan normale flexnetten en zijn voorzien van schrikdraad. Ze wegen wel een stuk zwaarder dus wel veel meer en zwaarder werk voor onze herders maar dat hebben ze graag voor hun dieren over.

Bianca de Craen
Bianca de Craen