Werkzaamheden monument Fort Sint Pieter
Nederland is rijk aan veelzijdige landschappen, gevuld met cultuurhistorie. Samen vertellen zij het verhaal van ons land door de eeuwen heen. Dit erfgoed inspireert en spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Net als natuur verrijkt cultureel erfgoed ons leven. Dat maakt erfgoed waardevol. Natuurmonumenten beschermt en behoudt monumenten en bijbehorende landschappen al sinds de oprichting. Zo beheren we ook Fort Sint-Pieter, onderdeel van vestingstad Maastricht en natuurgebied Sint-Pietersberg.
Mergel
Fort Sint-Pieter is gemaakt van baksteen en mergelblokken. Mergel is een zacht lokaal materiaal (kalksteen) afkomstig uit de in de 'berg' gelegen mergelgrotten. Mergel is een poreus materiaal en erodeert onder invloed van weersomstandigheden. Komende weken vervangen we tientallen stenen die geërodeerd zijn, door nieuwe mergelblokken.
Voorbereidingen
Alvorens aan de werkzaamheden te beginnen is er een check met de ecoloog. De muren van het fort worden gecontroleerd op de aanwezigheid van bijzondere flora en fauna zodat deze gespaard blijft. Er zijn diverse plantjes gevonden zoals beemdkroon, muurhavikskruis, muurvaren, muurleeuwenbek en ruige weegbree. Deze locaties zijn aangetekend en worden tijdens de werkzaamheden ontzien. De ecoloog controleert tevens middels een hoogwerker op de aanwezigheid van vleermuizen.
Waar en wanneer wordt er gewerkt?
Een lage steiger is opgebouwd om goed te kunnen werken. Elke circa anderhalve week vervangen we een aantal slechte blokken en vervolgens verplaatst de steiger naar een volgend stuk. De werkzaamheden starten 19 juni en duren tot eind juli 2023. Door het zagen van de blokken is gedurende de werkzaamheden enige geluidshinder. Het Fort blijft toegankelijk voor excursies met Maastricht Underground. Ook de droge gracht blijft grotendeels toegankelijk voor wandelaars.
Meer weten over Natuurmonumenten en erfgoed?
Mijn collega, specialist Erfgoed & Landschap, vertelt je er graag meer over.