Wandelen

Uitzichten route Sint-Pietersberg

  • Geschikt voor rolstoel
  • Vrij wandelen op wegen en paden
Wandelen

Uitzichten route Sint-Pietersberg

Deze route op de Sint-Pietersberg is een beschreven route met daarin enkele hellingen. Vanwege deze helling raadt de boswachter bezoekers in een rolstoel aan om het gebied met een begeleider te bezoeken. Neem je eigen verrekijker mee om van de prachtige uitzichten te genieten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Fort Sint Pieter

Vanaf de parkeerplaats het Oog van Sint Pieter neem je het meest rechtse, hellende pad (50 meter) langs brasserie "Monta Nova" naar het fort. Je vindt hier aan de linkerkant een bijgebouw van het fort het ticketoffice. Daar kun je tickets verkrijgen voor de excursies in Fort Sint Pieter,  grotten Zonneberg en grotten Noord. Grotten Noord is ook toegankelijk voor bezoekers met rolstoel en begeleider en de rondleiding duurt een uur. In het ticketoffice zijn folders verkrijgbaar over de Sint-Pietersberg, op de digitale informatieschermen kun je informatie vinden over Fort Sint Pieter. Het fort zelf is niet toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In het andere bijgebouw van het fort kun je een mini expositie bekijken over de recente geschiedenis van het fort, de kazematten en het gangenstelsel. Met het pad om het fort kun je de grootsheid van het vestingwerk ervaren.

Fort Sint Pieter

In 1702 is Fort Sint Pieter gebouwd ter verdediging van de stad Maastricht tegen de Fransen. In 1850 zijn de bijgebouwen, de zogenaamde  caponnières, gebouwd die ondergronds in verbinding staan met het fort en zo was de droge gracht beter beschermd tegen de vijand. De kanonnen en mortieren zijn nog intact. Sinds 2009 is Natuurmonumenten eigenaar van dit fort. Het voormalige schootsveld op het plateau is vrijgemaakt van bomen. In de winter overwinteren duizenden vleermuizen in het fort en op het fort groeien vele soorten planten zoals koolplant en komen vele vlinders zoals de koninginnenpage. 

Fort Sint Pieter
Fort Sint Pieter

2De Oehoevallei

Vanaf het Fort Sint Pieter gaan we terug naar beneden, via het Oog van Sint Pieter (de parkeerplaats)  rechtsaf de steile Luikerweg (200 meter) verder omhoog. Eenmaal boven begint het genieten. Op het plateau zijn de bloemrijke graslanden waar in de lente en zomer allerlei vlinders vliegen.

We vervolgen de Luikerweg en gaan voorbij de watertap naar rechts, de van Schaikweg op naar de vogeluitkijkplek "de Kiekoet". Daar kun je in alle rust genieten van het uitzicht over de Oehoevallei en haar dieren. 

Kiekoet

Deze naam betekent in het Maastrichts etalage. Het is een uitkijkpunt met uitzicht op de Oehoevallei. Dit deel van de ENCI-groeve is al in 2010 overgedragen aan de natuur en Natuurmonumenten. In deze vallei broeden de oehoes al sinds 1997 maar er komen ook andere dieren voor zoals ijsvogel, vroedmeesterpad, vos, ree en onlangs zelfs een raaf. Natuurmonumenten wil het vallei-landschap open houden. Dat is in het belang van o.a. de oehoe en van planten die van een open kalkbodem houden. Het beheer van deze Oehoevallei bestaat uit schapen- en geitenbegrazing. Vrijwilligers verrichten ook nog snoeiwerkzaamheden.

Kiekoet
De Oehoevallei

3Platform Groeve

We gaan over dezelfde weg terug tot aan de T-splitsing en slaan dan rechtsaf, richting ENCI-groeve.  We passeren een fauna-akker. De granen en kruiden op deze akker worden niet geoogst en blijven beschikbaar als voedsel- en schuilplaats voor vogels en andere dieren. We lopen ongeveer 200 meter en nemen het eerste pad rechts. Aangekomen bij het uitkijkplatform kijk je uit over de groeve, het ENCI-fabrieksterrein, het Heuvelland en de Voerstreek.

Uitkijkplatform groeve

De Luikerweg, die ooit Maastricht met Luik verbond, eindigt nu hier. Sinds 1926 heeft de ENCI hier mergel afgegraven. Deze grondstof voor het cement was de basis voor de huizenbouw in geheel Nederland. In 2017 is het spectaculaire uitkijkplatform met een trap van 215 treden gerealiseerd. In 2018 werd de mergelwinning in de groeve gestopt en kon de natuur zich ontwikkelen.

Het groevegebied biedt veel kansen voor unieke kalk(moeras)flora en vele dieren zoals de vroedmeesterpad en de blauwvleugelsprinkhaan. Als onderdeel van het beheer begraast de schaapskudde de kalkgraslanden en pompen we jaarrond veel water weg. De groeve ligt immers veel lager dan de Maas. Natuurmonumenten kiest namelijk voor een unieke en soortenrijke natuur in plaats van een grote waterplas waarin veel minder soorten planten en dieren leven.

Verwonder je voor je terugkeer naar de stad nog eenmaal over dit top-uitzicht op een on-Nederlands, kleurrijk landschap waar ooit de Mosasaurus leefde.

Uitkijkplatform
Platform Groeve

4Plateau

We lopen de weg weer terug tot aan de watertap met het bankje. Daar is het goed toeven en heb je mooi uitzicht over het plateau en het fort. Daarna vervolgen we onze weg en gaan we terug naar de auto of brengen we eerst nog een bezoek aan één van de terrassen met uitzicht op Maastricht.

Plateau-zicht

Realiseer je je dat je hier niet op een berg bent maar op een plateau. Heel lang geleden zijn de Ardennen en de Eifel omhoog gedrukt en zochten de rivieren de Maas en de Jeker een andere loop. Zij sneden door het landschap en vormden zo diepe dalen. Het landschap tussen de 2 rivieren werd dus een plateau: de Sint-Pietersberg. Misschien ontmoet je de herder met de kudde Mergellandschapen en Nederlandse Landgeiten. Door deze begrazing van de graslanden op het plateau ontstaat er geen bos maar een kruiden- en bloemrijk grasland met veel soorten vlinders.

Schaapskudde
Plateau
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.