Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heideherstel Krabbeveld in Snippert

25 maart 2022 | Simone Damhof

De laatste weken verzetten de vrijwilligers veel werk om de heide op het Krabbeveld in ere te herstellen. Een bijzonder heideperceel in De Snippert, tussen Losser en Oldenzaal.

krabbeveld snippert2

Krabbeveld, een bijzondere naam

Op de Topografische Militaire Kaart van 1850 duikt de naam De Krabbe als veldnaam op dichtbij het gebied dat we nu het Krabbeveld noemden. Op de huidige kaarten zie je Erve Krabbe staan. Dit erf ligt op enige afstand van het heideveld. In 1832 trouwde Jannes Olde Boerrigter op de Borg met Geertrui Krabbe, de naamgever van het gebied.

Heide, bos en weer heide

Via Topotijdreis kun je zien dat het terrein steeds heide is geweest, maar dat het af en toe ook als bos werd bestempeld. In 1966 was het bos, in 1976 heide. Vanaf 1997 zie je geleidelijk iets meer bos komen en de luchtfoto van 2020 laat niet veel hei meer zien. Werk aan de winkel dus!

Een mooi project waarbij we een gebied dat al zo lang als heide bestaat, ook nu en in de toekomst als heide kunnen laten voortbestaan. Natuurlijk is dit relatief. De Marken Lonneker en Losser bestonden in 1830 voor 87% uit heide. Dat allemaal weer terugbrengen is natuurlijk niet haalbaar. Maar zo’n mooi bewaard stukje verdient het wel. En het is ook goed voor de diersoorten die aan heide verbonden zijn.

markesteen krabbeveld

Markesteen als grensaanduiding bij het Krabbeveld

Markesteen

Dat de markegrens langs het Krabbeveld liep, kunnen we nog steeds zien aan de markesteen die in het Krabbeveld ligt. Markestenen gaven vroeger de grenzen aan en waren vaak herkenningspunten in het landschap. Het is een originele markesteen, die ook genoemd wordt in het Luttermarkeboek.  In 1652 vindt een Loakgang plaats, een tocht waarbij gekeken werd of de markestenen nog op hun plaats lagen. De loakgang is beschreven in het Luttermarkeboek. Deze markesteen lag (en ligt!) nog steeds op dezelfde plek.

Simone Damhof
Simone Damhof