Word lid
Fietsen

Fietsroute Texel

Fietsroute Texel

34.91 km

Waar

Texel

Vertrekpunt

VVV Texel

Fietsen

Fietsroute Texel

Fiets langs de prachtige vogelgebieden op waddeneiland Texel. Geniet onderweg van het weidse uitzicht over de Waddenzee. Vergeet je verrekijker niet!

Deze fietsroute brengt je langs prachtige vogelgebieden aan de oostzijde van het Waddeneiland. Vanaf de dijk heb je weids uitzicht over de Waddenzee en de talloze wadvogels en trekvogels. Je fietst over idyllische weggetjes door het oude boerenland van Texel met zijn karakteristieke 'tuunwoallen' en 'schapenboeten'. Breng onderweg ook een bezoek aan Fort de Schans en de Eendenkooi bij Spang.

Vanaf het VVV-kantoor in Den Burg neem je de Emmalaan naar links (richting centrum). Deze ringweg volgen tot de rotonde. Hier rechts aanhouden richting Oudeschild.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

VVV Texel: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Je rijdt naar de veerhaven in Den Helder. Vandaar vaart er elk uur een veerboot naar Texel (vanaf ca. 6.30 uur ’s ochtends, zie www.teso.nl), reserveren is niet mogelijk. In je navigatiesysteem kun je invoeren: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf NS-station Den Helder met de bus naar de veerhaven (ca. 3 km). Veerboten varen elk uur naar Texel (vanaf ca. 6.30 uur ’s ochtends). Kijk op www.teso.nl voor de tijden, wachttijden en eventuele extra afvaarten. Bij veerhaven ’t Horntje op Texel kun je de bus naar Den Burg nemen of een fiets huren. Ook in Den Burg kun je fietsen huren.

De route

 Startpunt

Texel VVV Texel

Texel

Wat wij hier doen

Ruimte voor vogels

Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.

Word lid
34.91 km

Fietsroute Texel