Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute vogelboulevard Texel - Van veerboot tot vuurtoren

Waar: Texel

Fietsroute vogelboulevard Texel
2 uur 39
32 km

  Over de route

  Deze route gaat langs de mooiste vogelgebieden van Texel. Vanaf de haven tot de vuurtoren (of andersom) bewonder je van dichtbij de scharrelende scholeksters, kwetterende kolonies en lepelende lepelaars. Kom op de fiets of huur deze bij fietsverhuurtexel.nl. Zij hebben aan het begin en het eind van de route een vestiging. 

  Onderweg krijg je tips van de boswachter over de leukste en mooiste plekjes. 

   

   

   

  Waar kun je starten

  Texel van boven
  Startpunt

  Texel, Parkeerplaats Veerhaven

  Wat kom je onderweg tegen?

  1. Veerhaven TESO

  Vanaf de boot fiets je langs 't Horntje het eerste stuk langs de waddendijk tot je rechts schuin omhoog kunt om de dijk over te gaan. Je rijdt hier nu over de Prins Hendrik Zanddijk. Dit unieke duingebied is in 2019 nieuw aangelegd en dient als dijkverzwaring. 

  2. Molenkolk

  Aan je linkerhand zie je de Molenkolk. Deze poel is een overblijfsel van een dijkdoorbraak. Door het sterk kolkende water is er lang geleden een groot gat in de dijk geslagen. Dit was onmogelijk om te dichten, dus heeft men de "nieuwe" dijk er omheen gebouwd. Sindsdien is deze poel een echt vogelparadijs en worden er hele leuke waarnemingen gedaan. Neem dus even de tijd om over het water te speuren.

  Vogelkijkpunt PH Zanddijk

  3. Vogelkijkpunt Prins Hendrik Zanddijk

  Stap hier even van je fiets en loop een stukje naar het vogelkijkpunt. Dit uitzichtpunt is 22 meter breed en geeft zicht over het hele gebied. Loer door de telescoop en haal de natuur dichter naar je toe. De aanwezige vogelkaart van Staatsbosbeheer helpt je bij het benoemen van de vele soorten vogels die je daar kunt zien.