Word lid
Wandelen

Wandelroute Noordkaap - Texel

Wandelroute Noordkaap - Texel

5.5 km

Waar

Texel

Vertrekpunt

Haven Oudeschild

Wandelen

Wandelroute Noordkaap - Texel

Wandel in alle rust over de waddendijk, Fort De Schans en over het Skillepaadje. Doorkruis kruidige landerijen en natte graslanden. Laat je omringen door zilvermeeuwen, eidereenden, Texelse schapen en grutto’s. Maar geniet ook van de bedrijvigheid in Oudeschild, de thuishaven van de Texelse kottervloot. De geschiedenis van jutters, zeelui en de VOC ligt hier en in het museum Kaap Skil voor het oprapen!

Let op: In het broedseizoen (april, mei, juni) is de route door de Apotheek afgesloten. Volg dan de alternatieve route langs de Hoge Berg en De Zandkuil. Volg de aanwijzingen in het veld.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Haven Oudeschild: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de veerhaven ’t Horntje volg je de Pontweg richting Den Burg. Neem afslag 4 richting Oudeschild (Redoute, later Bolwerk). Volg de weg steeds rechtdoor. In een bocht naar links vind je aan je rechterhand de haven van Oudeschild en een parkeerterrein.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Oudeschild is vanaf veerhaven ’t Horntje en Den Burg bereikbaar met buslijn 29, met de Telekomtaxi, of natuurlijk per fiets. Fietsen zijn te huur op het Veerhavenplein.

De route

 Startpunt

Texel

Wat wij hier doen

Ruimte voor vogels

Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.

Word lid
5.5 km

Wandelroute Noordkaap - Texel