Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten wordt aangepakt
Op natuureiland Tiengemeten groeit de kleine waterteunisbloem. Dit waterplantje komt van oorsprong niet in Nederland voor en is een echte woekeraar. Natuurmonumenten probeert de plant weg te krijgen. Want waar de kleine waterteunisbloem opduikt, verdwijnen kwetsbare planten. Ingrijpen is ook belangrijk om verdere verspreiding van deze exoot in het Haringvliet te voorkomen.
Zorgvuldig
Natuurmonumenten heeft de keuze om de plant wel of niet te bestrijden weloverwogen genomen, in overleg met deskundige collega’s en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Astrid Withagen, coördinator beheer bij Natuurmonumenten vertelt: “De kleine waterteunisbloem is in 2012 voor het eerst ontdekt in het kommoeras van de Weelde. Vanaf die tijd hebben we met man en macht gewerkt aan het verwijderen van de plant. Hierbij hebben we veel hulp gehad van vrijwilligers en ook is er een kraan ingezet. Omdat de aanpak helaas niet voldoende was om de plant te bestrijden, is besloten de aanpak te intensiveren. De activiteiten gebeuren zeer zorgvuldig zodat we geen schade brengen aan de bestaande natuur.”
Fotograaf: Dirk G.Dekker
Droogleggen
Het oostelijk deel van de Weelde waar de plant groeit, wordt geïsoleerd en droog gepompt. Het westelijk deel van de Weelde, waar de plant niet is aangetroffen, blijft nat. Astrid Withagen: “We hebben een damwand geplaatst bij de brug richting de Vliedberg en bij de overlaat ten oosten van de Vliedberg. Het droogleggen van het oostelijk deel van de Weelde vergemakkelijkt het tijdig opsporen van de planten. Overigens zal er in de diepe delen en sloten wel water blijven staan. Wanneer de Weelde droog is, kan er uitgebreid en intensief gemonitord worden. Indien nodig, gaan we een strook waar veel planten staan in zijn geheel afgegraven.”
Vogels en vissen
Astrid Withagen: “Deze intensieve aanpak is nodig om Tiengemeten ook in de toekomst te behouden als aantrekkelijke pleisterplaats voor watervogels en steltlopers. Bij de inrichting van Tiengemeten is overigens rekening gehouden met het feit dat het kommoeras van de Weelde tijdens de zomerperiode kan indrogen. In de diepere sloten zal water blijven staan voor vissen en vogels. Sommige watervogels wijken uit naar andere delen van het eiland. Anderzijds profiteren grondbroeders zoals kluut en kievit van droge omstandigheden.”
Fotograaf: Pauline Joosten
Bever
De beverburcht in de Weelde vlakbij de brug richting de Vliedberg is niet in gebruik. De burcht zal voorlopig ook wat minder in trek zijn bij de bevers om jongen groot te brengen omdat de burcht in het droge deel van het kommoeras van de Weelde komt te liggen. De bevers zullen op zoek gaan naar een andere, geschiktere plek; er is gelegenheid genoeg op het eiland.
Opvallende gele bloemen
Kleine waterteunisbloem vestigt zich op kale oevers en groeit daar met lange, sterk vertakkende stengels over de oever het water in. Op de knopen vormt de plant wortels waarmee hij zich in de bodem verankert. Op oudere delen van de stengels ontwikkelen zich omhoog groeiende zijtakken, waaraan opvallende gele bloemen komen.
Convenant
Kleine waterteunisbloem is afkomstig uit Zuid-Amerika, is winterhard en kan tegen licht brak water. De soort bloeit in juli-oktober en is zelf bestuivend. Kleine waterteunisbloem is in Nederland drie keer eerder gevonden, waarvan eenmaal in de Biesbosch. Vanwege het sterk woekerende karakter is de soort sinds januari 2011 niet langer in de verkoop in Nederland en opgenomen in het Convenant waterplanten.
Word fan van Tiengemeten
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de mooiste foto's van Tiengemeten? Word fan van Tiengemeten op Facebook!