Word lid
Wandelen

Wandelroute Haven Rattekaai, vlakbij Rilland

Wandelroute Haven Rattekaai, vlakbij Rilland

4.93 km

Waar

Zuidwestelijke delta

Vertrekpunt

Haven Rattekaai

Wandelen

Wandelroute Haven Rattekaai, vlakbij Rilland

Verborgen in de kom van de Oosterschelde achter de dijken doemt een prachtig landschap op van slikken, schorren en getijdegeulen. Meerpalen en stukken steiger markeren de geschiedenis van het oude getijdenhaventje ‘Haven Rattekaai’, dat onderdeel is van het Verdronken Land van Zuid-Beveland.

Haven Rattekaai is ontstaan na het bedijken van de naburige Eerste Bathpolder in 1856 als handelshaventje voor Rilland. Vooral in de periode tussen 1850 en 1950 werden landbouwproducten over water vervoerd. Vanuit het getijdenhaventje werden suikerbieten naar de fabriek gebracht.

Broeden en opvetten

Tegenwoordig voert de natuur de regie, en vormen de slikken en schorren een belangrijk gebied voor tientallen vogelsoorten. In het voorjaar is het natuurgebied een belangrijke broedlocatie, terwijl er tijdens de vogeltrek nog eens honderden kustvogels neerstrijken om uit te rusten en op te vetten.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Haven Rattekaai: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Haven Rattekaai is te bereiken vanaf de snelweg A58 via afslag 32 (Rilland). Volg de borden Tholen tot de eerste rotonde, neem hier de derde afslag. Neem hierna de eerste afslag links het Middenhof in. Volg de weg ter hoogte van de buurtschap naar rechts. Rijd deze helemaal uit tot de weg op de zeedijk omhoog gaat. Sla voor de dijkverhoging rechtsaf. Via de kleine buurtschap bereik je na een paar honderd meter Haven Rattekaai. Houd aan het einde links aan en sla niet de Mosselkreek in. Het startpunt ligt namelijk in het verlengde van de weg Middenhof.

De route

 Startpunt

Zuidwestelijke delta Haven Rattekaai

4.93 km

Wandelroute Haven Rattekaai, vlakbij Rilland