Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw hekwerk bij Rozenven op Landgoed Visdonk

16 december 2021 | Miranda Fieret

Het Rozenven is een geliefd rustpunt voor wandelaars. Een eeuw geleden kwamen er op Visdonk nog veel meer vennen en heidevelden met open plekken voor, maar die zijn verdwenen. “Misschien dat dit ven daarom extra dierbaar is”. De komende periode wordt een nieuw houten hekwerk geplaatst zodat mensen op de routes blijven. “Zo voorkomen we dat kwetsbare plantjes vertrapt worden, maar verkleinen we ook de kans op een specifiek woekerend plantje”.

rozenven

Watercrassula

Natuurmonumenten probeert namelijk al geruime tijd van een woekerend plantje uit Australië af te komen: de watercrassula. “Er zijn wat aquaria leeg gegoten in de Nederlandse natuurgebieden en toen is de ellende begonnen”. Watercrassula is een oeverplant die veel voor de sier in aquaria wordt gebruikt. Maar de Nederlandse natuur is niet opgewassen tegen watercrassula. Zelfs een heel klein stukje stengel van drie millimeter kan uitgroeien tot een nieuwe plant. De plant vormt een dik pak groen op een ven waardoor inheemse planten worden verdrongen. Daarom staat watercrassula op de lijst van ‘invasieve exoten’.

Ook op landgoed Visdonk is ook watercrassula gesignaleerd. “Als je bij een ven bent geweest waar deze woekerplant staat en je hebt het onder je schoen, dan kun je het al verspreiden”. Daarom probeert Natuurmonumenten de kans op verspreiding te beperken. Het hekwerk zorgt ervoor dat mensen niet in de verleiding komen om te dicht bij de oever van het Rozenven te komen.

Rozenven

De omgeving heeft in de afgelopen eeuw veel veranderingen gekend, maar de vochtige heide langs het Rozenven houdt fier stand. Ook vind je hier zeldzame soorten als de blauwpaarse klokjesgentiaan en beenbreek. Om dit bijzondere stukje Roosendaal te beschermen, heeft Natuurmonumenten het heidegebied bij het Rozenven vergroot. Zo ontstaat meer leefruimte voor deze zeldzame soorten. Het vlonderpad zorgt ervoor dat mensen niet over de kwetsbare plantjes bij het water lopen en er toch van kunnen genieten. De werkzaamheden aan het hekwerk duren tot januari 2022. Het heeft geen gevolgen voor de routes.

 

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret