Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dien een zienswijze in tegen de Blankenburgtunnel!

20 oktober 2015 | Natascha Hokke

Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland zijn een online protestactie gestart tegen de huidige plannen van de Blankenburgtunnel. Via de website www.natuurmonumenten.nl/spreekjeuit kwamen het eerste weekend al bijna 1.000 zienswijzen binnen.

Dien een zienswijze in tegen de Blankenburgtunnel!

Het eerste weekend kwamen er al bijna 1.000 zienswijzen binnen via de website. Campagneleider van Natuurmonumenten Anneklaar Wijnants: “Dit laat zien hoe groot de weerstand nog steeds is bij mensen die het gebied goed kennen. En begrijpelijk. Minister Schultz zegt dat de weg goed wordt ingepast, maar dat is helemaal niet waar.”

Dien ook een zienswijze in via www.natuurmonumenten.nl/spreekjeuit!

Spreek je uit

Hoe meer reacties, hoe groter de kans dat Den Haag luistert

De zesbaans Blankenburgtunnel is gepland dwars door:

  • het bijzondere natuurgebied de Rietputten
  • het eeuwenoude cultuurlandschap van de Aalkeetpolders
  • het Oeverbos
  • vlak langs het populaire Volksbos

De conceptplannen voor de aanleg van deze weg staan in een Ontwerp Tracébesluit dat eind september door minister Schultz ondertekend werd en nu ter inzage ligt tot en met 12 november 2015. Op basis van de reacties die hierop binnen komen, kunnen de plannen nog aangepast worden. Vandaar dat de natuurverenigingen deze actie zijn gestart om zo veel mogelijk zienswijzen te verzamelen. Dat er weerstand is tegen de omstreden Blankenburgtunnel werd al veel eerder duidelijk.

placeholder

Fotograaf: Sylvain Fleur

Bron: Natuurmonumenten

Optimale inpassing nog lang niet bereikt

Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) zijn samen met vele bewoners erg teleurgesteld dat de minister ondanks de grote weerstand doorgaat met haar plannen voor de aanleg van de weg en doet alsof de weg goed wordt ingepast in het landschap. Wijnants stelt: “Wat ons betreft zou de Blankenburgtunnel er helemaal niet moeten komen, maar als de weg er toch komt, dan moet deze zo goed mogelijk worden ingepast. Een betere inpassing is wel degelijk mogelijk, zo bleek in juni nog uit een studie van Rijkswaterstaat zelf. Maar de minister wil deze variant gewoonweg niet meer bestuderen: zij wil door met het proces. Wij vinden dit onzorgvuldig.”

Dien een zienswijze in!

De natuurorganisaties hebben de zienswijze samengevat en deze kan tot 10 november eenvoudig ingediend worden via www.natuurmonumenten.nl/spreekjeuit! Hoe meer reacties er binnen komen, hoe groter de kans dat er in Den Haag geluisterd wordt.

Dien ook een zienswijze in

 

placeholder

Onverminderd veel weerstand

Natuur- en bewonersorganisaties strijden al jarenlang tegen de komst van de omstreden Blankenburgtunnel. Deze tunnel bedreigt het unieke landschap, de natuur en recreatie in Midden-Delfland, de groene long van twee miljoen Randstedelingen. In 2013 werd de keuze voor de Blankenburgtunnel vastgelegd in een Structuurvisie. Hierop kwam een recordaantal reacties binnen die de minister op riepen om van deze keuze af te zien. Al eerder werd de grote weerstand tegen de geplande Blankenburgtunnel duidelijk. In 2011 kwamen er ruim 33.000 handtekeningen tegen de weg binnen. Later staken bijna 13.000 mensen hun ‘duimen omlaag’ tegen het plan.

De laatste kans: laat jouw stem horen

Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland roepen iedereen op om hun stem te laten horen. Wijnants: ”Dit is de laatste kans om de minister op te roepen haar plannen voor de Blankenburgtunnel te heroverwegen!”

Spreek je uit

Dien ook een zienswijze in

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter