Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeearend dood gevonden bij het Zwarte Meer

12 maart 2020 | Roos Kooiman

Bij het Zwarte Meer is een dode zeearend gevonden. De doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

Zwarte Meer

Op 11 maart is een zeearend dood gevonden aan de oever van het Zwarte Meer. De vogel gaat voor onderzoek naar de Wageningen Universiteit om de oorzaak van de dood vast te stellen. 

Vertrouwde bewoner

De vrouwelijke zeearend dook in 2010 op in het Zwarte Meer en is inmiddels een vertrouwde bewoner van het gebied. De vogel broedde hier vanaf 2015 en bracht verschillende jongen groot. De overleden zeearend is als jong in Duitsland geringd en was al zeker 10 jaar oud. Boswachter Tim Kreetz: “Heel verdrietig om deze vogel zo te vinden, zeker nu het broedseizoen bijna begint. Het is een raadsel wat er is gebeurd. Zeearenden kunnen heel oud worden, zeker 20 jaar. Er is geen schade aan het dier te zien”.

Grootste roofvogel

De zeearend is een imposante en ook de grootste roofvogel van Nederland. Mensen noemen hem niet voor niets de ‘vliegende deur’. Hij leeft in waterrijke gebieden. “Als een zeldzame vogel als de zeearend in jouw natuurgebied komt leven is dat geweldig. Het zegt namelijk veel over de kwaliteit van de natuur. Des te treuriger is de dood van deze vogel” aldus Tim Kreetz.

De uitslag van het onderzoek wordt over enkele weken verwacht.

De dode zeearend
Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter