Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rode wouw boven Volgerland gezien

20 januari 2015 | Natascha Hokke

Boven Volgerland is een rode wouw gezien. Heel bijzonder, want rond deze tijd van het jaar overwinteren ze in Zuid-Europa.

Rode wouw boven Volgerland gezien

Zwarte of rode?

Boswachter Ted Sluijter vertelt: “Als boswachter ben je ook een natuurvraagbaak voor je omgeving.” Zo ook verleden week toen Ted werd aangesproken door een dorpsgenoot: “Ted, ik heb een wouw gezien boven Haamstede. Enig idee welke dat kan zijn?”

Een zwarte sloot hij al bij voorbaat uit. “Die zitten als trekvogel al lang en breed ten Zuiden van de Sahara. Even op waarneming.nl kijken bij rode wouw. En ja hoor; ook anderen hadden waarnemingen van de rode wouw. Op 27 december zag dhr. E. Ketting er een boven het Volgerland, Kop van Goeree”, vertelt boswachter Ted.

Vorkstaart

Zelf heeft boswachter Ted volop rode wouwen gezien op zijn natuurreizen door Europa. “Onmiskenbaar zo’n rode wouw. Best groot en wat een fantastische vorkstaart!”

Bijzondere waarneming

De rode wouw broedt inmiddels met een enkel paar onregelmatig in ons land. Maar de meeste broeden in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Overwinteren doet de rode wouw vooral in Zuid-Europa. Winterwaarnemingen in ons land zijn schaars. “Dit is dus een heel bijzondere waarneming!”

Ontdek Volgerland!

Ontdek zelf het duingebied Volgerland tijdens de wandelroute. Tijdens de wandeling kun je heel veel bijzondere vogels zien; elk seizoen zijn er andere soorten te ontdekken.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter