Ga direct naar inhoud
Nieuws

Drone redt reekalfjes

08 juni 2023 | Anne Los

De wekker gaat deze weken vroeg af bij boswachter Jan de Roon. Samen met een aantal gepassioneerde vrijwilligers verzamelt hij zich in de vroege ochtend bij een weiland dat gemaaid gaat worden. Het maaien valt samen met de meest kwetsbare periode voor de dieren die er leven. Egels, jonge hazen maar ook reekalfjes verstoppen zich graag in het hoge gras. Van hun moeders krijgen ze aangeleerd om op hun plek te blijven als er gevaar dreigt. Ironisch genoeg wordt het luisteren naar hun moeder en het volgen van hun instinct regelmatig hun dood. Om te voorkomen dat dieren in de maaimachine belanden, wordt er voorgelopen. “De drone met warmtebeeldcamera helpt hier enorm bij” verteld Jan. Deze techniek wordt sinds een aantal jaren gebruikt en maakt het eenvoudiger om jonge reekalfjes op te sporen.

Reekalf Fotograaf: Olga Kegel

Juist zo vroeg op de dag zijn de temperatuurverschillen belangrijk om op beeldscherm te zien waar de warmbloedige dieren zich bevinden. Zodra er een kalfje in beeld komt geeft Jan aanwijzingen via de portofoon waar het ligt in het hoge gras. Met handschoenen en plukken gras (om mensenlucht te voorkomen) wordt het voorzichtig opgepakt en aan de rand van het gebied neergelegd. De moeder zal haar jong door de geur en het geluid herkennen en meenemen naar een veilige plek. Op deze manier zijn er al tientallen jonge dieren gered en kan de boer met een gerust gevoel aan de slag.

Jan met kalf Fotograaf: Olga Ketel

De machines zijn niet het enige gevaar voor de dieren. Een aantal weken geleden werd er op Voorne Putten een reekalfje gevonden waarvan men dacht dat het was verlaten door de moeder. Dit is nooit het geval. Moedergeit is in de buurt en zoogt haar jongen en paar keer per dag. Echter nu liep het anders…De bezorgde vinders namen contact op met de dierenambulance. Het jonge dier is naar een opvang gebracht waar het helaas is overleden. Wat uit menselijk oogpunt een goede daad leek is voor het ree vreselijk.

“Mocht je ooit een reekalfje zien liggen in het gras, ga er niet naartoe en raak het dier niet aan. Hoe schattig het reekalfje er ook uitziet. Het jonge dier is niet verlaten. De waakzame moeder is vast in de buurt om haar kalfje te zogen als de kust weer veilig is. Een reekalfje dat door mensenhanden is aangeraakt, draagt een mensengeur en wordt door de moeder verstoten” legt Jan uit. “Juist nu is het heel belangrijk om op de officieel toegankelijke paden te blijven. En heb je een hond bij je, hou deze dan aan de lijn. Reeën zien honden als een gevaar omdat een hond instinctief achter een ree aan wil rennen waardoor ze op de vlucht slaan. Het reekalfje blijf alleen achter en zal door honger sterven.” Ben je toch bezorgd over het reekalfje of bevindt het jonge dier zich op een gevaarlijke locatie? Bel dan meldnummer 0900-8844 of neem contact op met de boswachter of gemeente van het gebied.  Bij aanrijding/noodgeval met een ree is dat 112.

De komende weken blijft de wekker van de droneteams nog  vroeg gaan, maar dat is het meer dan waard!

Anne Los
Anne Los