Ga direct naar inhoud
Nieuws

Studenten UvA onderzoeken zandhagedis in Voornes Duin

24 juli 2018 | Chantal van Burg

Dit voorjaar bivakkeerden vier studenten van de Universiteit van Amsterdam in de achtertuin van boswachter Han Meerman in Rockanje. Een tent vormde de basis vanwaar zij hun onderzoek uitvoerden voor de bachelorsopleiding voor de studie biologie. Specifieke aandacht ging vooral uit naar het wel en wee van de zandhagedis in het natuurgebied Voornes Duin.

Zandhagedis

Wie voerden het onderzoek uit?

Aron Coffa, Bart-Jan Akerboom, Gijs Bakker  en Sarah Scholten. Het onderzoek was door Ingo Janssen van Ravon (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland), ingebracht als onderzoekscriptie. Sarah: “Tijdens de studie waren we nog vrij weinig praktisch te werk gegaan. Dit sprak mij wel erg aan, lekker buiten bezig zijn. Toevallig schreven we alle vier op dit onderwerp in. Hiervoor konden we elkaar nog niet. Wel delen we de interesse in reptielen.”

Wat houdt het onderzoek in?

De zandhagedis populatie in Nederland is stabiel, neemt zelfs een beetje toe. In Voornes Duin is juist een afname van deze soort te zien. Natuurmonumenten is vooral benieuwd hoe dit komt. De zandhagedis is een Rode Lijstsoort, dus willen we die graag behouden en van de Rode Lijst zien verdwijnen. Tijdens het onderzoek zijn de zandhagedissen in Voornes Duin twee weken gemonitord, is de geomorfologie bestudeerd en zijn vegetatieopnames gemaakt.  Ook is Duin en Kruidberg als referentiegebied bezocht en geïnventariseerd.

Bijzondere waarnemingen tijdens het onderzoek?

De studenten hadden vooraf vier routes uitgezet in Voornes Duin. Drie in het gebied van Natuurmonumenten en een in het gemeenteduin. “Opvallend was dat in het gemeenteduin geen enkele zandhagedis is gezien. Helemaal noordelijk is een stuk duinrand opengemaakt. Hier troffen we veel meer zandhagedissen aan, evenals bij de Eerste Zanderij”, vertelt Sarah.

Wat kan Natuurmonumenten straks met het onderzoeksrapport?

“Op dit moment leggen we de laatste hand aan het verwerken van de data en het analyseren hiervan. Uiteindelijk stellen we een beleidsadvies op gericht op het beheer van het gebied, specifiek gericht op zandhagedis. Uit de resultaten blijkt dat het gebied vrij intensief begraast werd en dit mogelijk invloed heeft op de aanwezigheid van de zandhagedis. Uiteindelijk hopen we dat ons advies  boswachter Han Meerman en zijn collega’s verder helpt. Hoewel de kans klein is op een grote populatie, is er wel toekomst voor de zandhagedis in Voornes Duin.”
 

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven